Nekolicina građana Subotice obeležila 29. novembar

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Nov.2022, 21:18

Nekolicina građana Subotice obeležila 29. novembar

Posle dve godine pauze, polaganjem venca na spomenik Josipu Brozu Titu, na prostoru Mini Jugoslavije u Subotici, svečano je obeležen jedan od najznačajnijih praznika u nekadašnjoj Jugoslaviji - Dan Republike.

Skromno, ali sa ponosom, nekolicina građana Subotice je i ove godine obeležila 29. novembar - Dan Republike. Prilika je to, kažu, da se podsete nekadašnje države, u kojoj se mnogo bolje živelo.

"Bilo je jako fino živeti, imali smo posao. Ja sam završila >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Višu pedagošku i odmah sam se zaposlila, radila i dobivala platu. Znači plata na vreme, stan sam dobila, možda sam bila podstanar samo tri godine. Onda ne mogu i nikada neću, dok sam pri svesti, zaboraviti svoj 29. novembar", kaže Milica Medić.

Obeležavanje Dana Republike zajednički organizuju Centar Tito i Pokret 4. Mini Jugoslavija.

"Za današnju Srbiju, sutrašnju Srbiju, našu Suboticu, veoma je važno da gradimo te vrednosti Socijalističke Jugoslavije, kada se radi o nezavisnosti, kada se radi o vojnoj neutralnosti, kada se radi o tome da sami odlučujemo o svojoj sudbini, kada se radi o životu zajedno, jer još uvek danas imamo prisutne razne nacionalizme koji žele da zaustave ovaj naš put razvoja", kaže Mikloš Olajoš Nađ, Centar "Tito".

"Jugoslavija, i njen crveni pasoš je bio najpoznatiji pasoš na planeti zemlji. i kažu nije valjalo. Ovo valja? Uživaćete u tom, vi ste mladi, gledajte da vratite nazad to što smo nekada imali, da bude društvena svojina i radničko pravo", kaže Blaško Gabrić, osnivač i počasni predsednik 4. Mini Jugoslavije.

Obeležavanje nekadašnjeg Dana Republike završeno je Svečanom akademijom, na kojoj su zaslužnim građanima dodeljena najviša priznanja, "Avnojske zahvalnice".


Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.