Mladi iz Subotice i migranti uredili igralište u ZOO vrtu na Paliću

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Apr.2019, 12:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mladi iz Subotice i migranti uredili igralište u ZOO vrtu na Paliću

Učenici osnovnih škola "Matko Vuković" i "Jovan Mikić", volonteri Kancelarije za mlade i migranti koji trenutno borave u Prihvatnom centru u Subotici, zajedničkim snagama uredili su dečje igralište u Zoološkom vrtu na Paliću i tako doprineli lepšem okruženju za sve posetioce, a pogotovo one najmlađe.

Dvanaestogodišnji Vahid Barzadi iz Avganistana koji je, nakon dve i po godine boravka u Krnjači, pre mesec i po dana došao u Prihvatni centar u Subotici, zasukao je rukave >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i prihvatio se četke za farbanje kako bi, sa svojom petočlanom porodicom i vršnjacima iz Subotice, zajednički ofarbali mobilijar na dečjem igralištu u ZOO vrtu na Paliću.

"Mi ovo radimo za decu, a ne za sebe. Ulepšavamo igralište kako bi deca koja ovde dođu mogla da se igraju i lepo provedu vreme sa drugarima", kaže Vahid Barzadi, migrant iz Avganistana.

Duže od decenije, Subotica je bila jedna od glavnih raskrsnica na putu velikog broja migranata i izbeglica ka nekoj od njihovih destinacija u Evropskoj uniji.

"Ovde su sa nama porodice iz Irana i Avganistana. Trenutno se u Prihvatnom centru u Subotici nalazi 58 migranata, tačnije 14 porodica sa članovima svojih porodica među kojima sui deca", kazao je Ilija Đukanović, član Gradskog veća Subotice zadužen za oblast socijalne i zdravstvene zaštite.

Radna akcija na uređenju dečjeg igrališta u ZOO vrtu na Paliću plod je saradnje UNDP-a, grada Subotice, Kancelarije za mlade, Zoološkog vrta i Kancelarije za izbeglice i migracije Republike Srbije koja je slične akcije organizovala u svim gradovima i opštinama gde postoje Prihvatni centri za migrante.

"Imali smo zadovoljstvo da u ZOO vrtu uradimo nešto dobro za turističku ponudu samog Palića, da ovaj ambijent oplemenimo, ali i da migranti, koji već neko vreme borave kod nas, daju svoj doprinos uređenju dečjeg igrališta kao gest zahvalnosti i solidarnosti", veli Jelena Marić Luković, menadžerka projekta "Podrška EU opštinama i gradovima u kojima borave migranti".

U ZOO vrtu su zadovoljni ne samo što je ova radna akcija ulepšala dečje igralište već i što je doprinela boljem upoznavanju subotičkih mališana i dece iz Prihvatnog centra u Subotici.

"Uspeli smo da dobijemo donaciju: četiri nove klupe i jedan mobilijar za otpad. Mogu samo da se zahvalim svima koji su učestvovali u ovoj akciji jer će ona doprineti da ZOO vrt bude još primamljiviji za decu", napominje Petar Savić, direktor ZOO vrta na Paliću.

Zoološki vrt na Paliću godišnje poseti oko 150 hiljada gostiju, od kojih su više od polovine deca iz Srbije i zemalja u okruženju. Najbrojniji i najmiliji posetioci ubuduće će vreme provedeno u ZOO vrtu na Paliću moći da začine i igrom dok uživaju u lepotama ove oaze prirode i staništu egzotičnih vrsta.

Uostalom, u ZOO vrtu na Paliću svi vole igru. Izuzetak nije ni jedan - medo!

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.