Knez Pavle rehabilitovan i smatra se neosuđivanim

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Dec.2011, 20:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Knez Pavle rehabilitovan i smatra se neosuđivanim

BEOGRAD -

Viši sud u Beogradu rehabilitovao je kneza Pavla Karađorđevića, nekadašnjeg namesnika Kraljevine Jugoslavije, poništivši odluku Državne komisije iz septembra 1945. Godine, kojom je bio proglašen za zločinca, kao i sve pravne posledice te odluke.

Rešenjem o rehabilitaciji utvrđeno je da je ništava odluka Državne komisije za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača, kao i da su ništavne sve njene pravne posledice, uključujući i kaznu konfiskacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << imovine, izjavila je danas Tanjugu advokat Dušanka Homen- Subotić, koja je u postupku za rehabilitaciju zastupala ćerku kneza Pavla, princezu Jelisavetu Karađorđević.

Shodno toj odluci, rehabilitovano lice, knez Pavle Karađorđević, smatra se neosuđivanim, istakla je Homen- Subotić.

Ona je ukazala je da je odlukom iz 1945. godine knez Pavle bio proglašen zločincem iz ideološko-političkih razloga i da je to i dokazano pred sudom.

Jelisaveta: Pokazana hrabrost da se suočimo sa istinom

Princeza Jelisaveta Karađorđević izjavila je danas da današnja sudska odluka pokazuje hrabrost da se suočimo sa istinom i da je time ispravljena neistina.

"Ja sam presrećna što smo mi Srbi bili dosta hrabri danas da se suočimo sa istinom, pošto je to ono što je najvažnije i ako ne znamo istinu, ne možemo da idemo dalje", izjavila je princeza Jelisaveta Tanjugu.

Istakavši da je na ovu odluku dugo čekala, skoro 70 godina, princeza Jelisaveta je rekla da je njena porodica patila zbog neistine, ali da je "danas sve popravljeno".

Prema njenim rečima, dokazano je da nisu tačni navodi komunističke vlasti koje su kneza Pavla teretile da je po preuzimanju vlasti pogazio Ustav i celokupnu vlast preuzeo u svoje ruke, ignorišući narodne predstavnike, kao i da je kriv za zaključivanje Trojnog pakta čime je doprineo agresivnom ratu sila osovine.

"To što se njemu stavljalo na teret, po navedenoj odluci je čak i retroaktivno objavljeno u službenom listu 1945, a 1943. godine doneta je deklaracija po osnovu koje je knez Pavle proglašen ratnim zločincem, iako u vreme potpisivanja Trojnog pakta niti je bio u Beču, niti je bio učesnik samog potpisivanja akta", istakla je Homen- Subotić.

Ona je podsetila da je tadašnja Vlada donela odluku o potpisivanju Trojnog pakta i da su potpisnici tog akta 27. marta 1941. bili premijer Kraljevine Jugoslavije Dragiša Cvetković i vođa hrvatske opozicije Vlatko Maček.

"Da bi bilo jasnije koliko su nepravične bile odluka i deklaracija koje su kneza Pavla označile kao zločinca, moram da podsetim da je on sve vreme rata proveo u izbeglištvu i prvo je najpre uhapšen 28. marta u vozu za Zagreb", navela je Homen- Subotić.

Odmah je, kako je dodala, poslat u izbeglištvo najpre u Atinu, a potom u Keniju, pa u Južnu Afriku i ceo život je uz princezu Jelisavetu lutao po celom svetu.

"Ovo je jedno istorijsko rešenje, koje će pored rešenja o rehabilitaciji Slobodana Jovanovića, uticati i na utvrđenje istorijske istine o periodu o kome smo mi malo znali ili bar nismo učili o tome. Kad se budu otvorile arhive, tačno će se utvrditi okolnosti koje su dovele do političke osude kneza Pavla", navela je Homen- Subotić.

Nakon ubistva kralja Aleksandra 1934. godine u Marseju, knez Pavle je postao prvi namesnik.

Karađorđev praunuk, knez Pavle, umro je 14. septembra 1976. godine u Američkoj bolnici, u Neiju kraj Pariza. Sahranjen je u Lozani, zajedno sa sinom knezom Nikolom i suprugom kneginjom Olgom.

Acović: Rehabilitacija očekivana, ali okasnela

Sudska rehabilitacija kneza Pavla Karađorđevića je, iako okasnela, očekivana i sasvim u redu, izjavio je danas član Krunskog saveta Dragoljub Acović.

"To je nešto što se očekivalo, što je bilo sasvim u redu i čemu se jedino može zameriti što je toliko okasnilo", izjavio je Acović Tanjugu.

Prema njegovom mišljenju, malo je onih koji, posle ovolikih godina, ne misle da je odluka kojom je knez Pavle proglašen za zločinca bila "neopravdana, nezakonita i jedino uzrokovana političkom zlovoljom".
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.