Kako su Knjaz, plazma i kravica dobili novog gazdu

Izvor: Blic, 03.Feb.2015, 18:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako su Knjaz, plazma i kravica dobili novog gazdu

„Knjaz Miloš”, „Bambi“, „Imlek“ i Mlekara Subotica, firme „Denjub fuds grupe“, prodati su investicionom fondu „Mid Europa Partners“

Tako je ovaj investicioni fond postao vlasnik i „plazme“ i kisele vode „knjaz miloš“ i „akva vive“ i popularne „kravice“, ali i firmi u Makedoniji, Crnoj Gori i Republici Srpskoj koje rade u okviru „Denjub fuds grupe“ (DFB).

“Blic” >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << saznaje da je pored fonda „Mid Europa Partners“ (MEP) manjinski vlasnik i Andrej Jovanović, jedan od bivših vlasnika firme “Marbo” koja je 2008. prodata „Pepsiju“. Jovanović će biti jedan od ključnih direktora u novoj kompaniji.

Jedan od partnera u MEP Rober Knor izjavio je juče da kupovina „Denjub fuds grupe“ pokazuje odlučnost da i dalje podržavamo razvoj vodećih firmi u Srbiji i regionu, nakon veoma uspešne investicije u „SBB - Telemah grupi“. MED je ovu kompaniju prodao američkom investicionom gigantu KKR za, kako se nezvanično saznaje, fantastičnih 1,2 milijarde evra!

Generalni direktor „Imleka“ Slobodan Petrović izjavio je da će “regionalno iskustvo tima iz ‘Mid Europe‘, kao i njihova usredsređenost na razvoj i korporativno upravljanje, doprineti našem daljem uspehu“.

Zanimljivo je i da su akcije kompanija iz sastava „Denjub fuds grupe“ u poslednjih mesec dana počele vrtoglavo da rastu. Akcije „Bambija“ skočile su za oko 10.000 dinara, „Imleka“ za oko 1.500, a Subotičke mlekare za blizu 200 dinara po akciji.

Kupac težak 4,2 milijarde evra

„Mid Europa Partners“ je investicioni fond koji radi u centralnoj Evropi i Turskoj sa sedištem u Londonu i predstavništvima u Budimpešti, Istanbulu i Varšavi. Rukovodi kapitalom od 4,2 milijarde evra. Bili su vlasnici kablovskog operatera SBB koji su prodali američkom investicionom fondu KKR. MEP vodi devet partnera, a među njima ima i Poljaka, Turaka i Hrvata.

- Moglo se naslutiti da će uslediti prodaja - tvrdi jedan od učesnika na beogradskom tržištu kapitala. Miroslav Radaković, glavni broker u “Sinteza invest grupi”, kaže za “Blic” da sada preostaje da regulatorni organi odobre prodaju. Korist će imati i manjinski vlasnici „Imleka“, „Bambija“ i Mlekare Subotica, njih 1.772.

- Svakome od njih MEP bi trebalo da ponudi onoliko koliko su i DFG plaćali po akciji. Ako ne prodaju, a većinski akcionar stigne do 90 odsto vlasništva, onda će on da istisne male akcionare, takođe po ceni iz ponude za preuzimanje - kaže Radaković.

Priča o „Denjub fuds grupi“ počela je 2003. kada je ruski investicioni fond „Salford“ kupio „Imlek“. Godinu dana kasnije “FPP Balkan limitid” kupuje „Knjaza Miloša“ i pobeđuje firmu Vlade Divca, da bi potom “Salford” kupio i ovu kompaniju. Kupuju „Bambi“ i Mlekaru Subotica i osnivaju „Denjub fuds grupu“. Ukupan promet DFG u 2014. bio je 400 miliona evra i lideri su na tržištu mleka i mlečnih proizvoda, konditora, mineralne vode i energetskih pića.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Mid Europa kupuje Danube Foods Group

Izvor: Capital.ba, 04.Feb.2015, 15:52

BANJALUKA, Mid Europa Partners, najveći investicioni fond specijalizovan za investicije u centralnoj i istočnoj Evropi, saopštio je da je potpisao sporazum o preuzimanju firmi Danube Foods Group BV i Clates Holding BV (zajedno „Danube Foods grupa“), u čijem vlasništvu su srpske kompanije „Imlek“,...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.