Dobri rezultati žetve, u toku pripreme za setvu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Okt.2011, 17:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dobri rezultati žetve, u toku pripreme za setvu

SUBOTICA -

Rezultati ovogodišnje žetve su dobri, a u toku su pripreme za predstojeću jesenju setvu u čijoj će strukturi, prema procenama stručnjaka, površine pod pšenicom biti veće nego lane, izjavio je Tanjugu u Subotici pomoćnik ministra poljoprivrede i trgovine Miloš Milovanović.

"Berba kukuruza u Srbiji još je u toku i rano je za davanje konačnih rezultata , ali je sasvim sigurno da će pored zadovoljavanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << domaćih potreba, preostati dva miliona tona te žitarice raspoloživih za izvoz", rekao je pomoćnik ministra Milovanović, tokom poljoprivrednog foruma, "Hrana za Evropu", koji je prethodna dva dana održan u ovom gradu.

Milovanović je kazao da je u toku i kampanja šećerne repe, koja je ove godine zasejana na oko 56.000 hektara, što je manje nego lane, kada su površine pod tom industrijskom kulturom iznosile 69.000 hektara.

"Digestija, odnosno sadržaj šećera u šećernoj repi je daleko bolji ove godine i u tom smislu je ova godina iznad proseka. Na osnovu površina i prinosa koji je dobar, očekujemo proizvodnju šećera između 380.000 i 400.000 tona", kazao je Milovanović.

Pomoćnik ministra je istakao kako će ta količina šećera u potpunosti zadovoljiti domaće potrebe, a sigurno je da će ta namirnica i dalje biti "veoma visoko na lestvici izvoznih proizvoda naše zemlje".

Milovanović je napomenuo da je žetva uljarica praktično završena, rezultati su dobri, a proizvodnja garantuje stabilno snabdevanje domaćeg tržišta jestivim uljem i adekvatne količine za izvoz.

Pomoćnik ministra je ukazao i da su u toku pripreme za predstojeću jesenju setvu, koja je donekle otežana zbog veoma sušnog perioda koji je nastupio u poslednja tri meseca.

"Imajući u vidu ostvarene cene ratarskih kultura, verujem da ćemo imati višegodišnji prosek kada govorimo o površinama", rekao je Milovanović.

Milovanović je istakao i da podaci kojima raspolažu Republički zavod za statistiku, Ministarstvo poljoprivrede i trgovine i relevantni instituti, ukazuju da je moguće da će doći do blagog povećanja površina pod pšenicom.

"Još je rano govoriti o tome, ali svi indikatori ukazuju da će to biti slučaj", zaključio je Milovanović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.