Za stan ostaje 20   odsto učešća

Izvor: Blic, 23.Jun.2011, 01:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za stan ostaje 20 odsto učešća

BEOGRAD - Čelnici Narodne banke Srbije nisu ni tokom jučerašnjeg sastanka s predstavnicima Ministarstva životne sredine, rudarstava i prostornog planiranja i komercijalnih banaka popustili i odložili meru o minimalnom učešću od 20 odsto za stambene kredite u evrima. Izgleda da je ishod sastanka odavno bio poznat, budući da na njemu nisu prisustvovali guverner Dejan Šoškić, ministar Oliver Dulić i premijer Mirko Cvetković.

- Na sastanku je razgovarano o odluci >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << o merama za očuvanje i jačanje stabilnosti finansijskog sistema, čija primena počinje 30. juna. Razgovarali smo i o potrebi da banke budu aktivnije u dizajniranju i ponudi dinarskih kredita - objašnjavaju u NBS.

Viceguverneri Mira Erić Jović i Bojan Marković istakli su da je Narodna banka donela ovaj set mera da bi efikasnije kontrolisala i smanjila rizike u finansijskom sistemu i da bi uticala na postepeno preusmeravanje kreditiranja građana ka domaćoj valuti.

Kako nezvanično saznajemo, predstavnici Ministarstva prostornog planiranja pokušali su da još jednom ubede NBS da odloži meru o povećanom učešću na godinu dana za kredite osigurane u Nacionalnoj korporaciji za osiguranje stambenih kredita (NKOSK). Na taj način bi se, prema rečima ljudi iz tog ministarstva, i banke i građeviska industrija i građani spremili za novonastalu situaciju.

- Vrlo kratko nam je rečeno da prolongiranje mere uopše nije tema sastanka, tako da taj predlog juče nije uzet u obzir - kaže za „Blic" Saša Jovanović, direktor Sektora za osiguranje kredita u NKOSK-u.

Mere koje važe

od 1. jula
Obavezan depozit ili učešće od 30 odsto na pozajmice u evrima, izuzev stambenih Minimalno učešće od 20 odsto za stambene kredite kod kojih je hipoteka nekretnina koja se kupuje Ukidanje odobravanja visokorizičnih pozajmica u švajcarskim francima

Bankari koji su bili na sastanku nisu se preterano protivili odluci NBS, iako je nekoliko njih reklo da dinarizaciju treba posmatrati malo šire.

- Bankari su bili otvoreni i rekli su da zasad nema uslova za odobravanje stambenih kredita u dinarima - pojašnjava Jovanović.

Da će se nova mera negativno odraziti na kupovinu stanova, govori podatak da je čak 45 odsto dosadašnjih kupaca stanova na kredit osiguranih kod NKOSK obezbedilo učešće manje od 20 odsto.

- Ova mera će bar za trećinu smanjiti uzimanje ovih kredita, iako će jedan broj potencijalnih kupaca nekako uspeti da skupi 20 odsto pozajmice za učešće - objašnjava Jovanović.

Olakšice za subvencionisane stambene kredite, za koje građani moraju da obezbede minimalno učešće od 10 odsto jer država daje dodatnih 15 odsto neće preterano uticati u održavanje kakve-takve aktivnosti na tržištu nekretnina. Naime, tek svaki peti stambeni kredit u 2011. subvencionisala je država. Ipak, u NBS podsećaju da ovom odredbom nije propisano minimalno učešće od 20 odsto za sve korisnike kredita.

- Ova mera se ne odnosi na dinarske kredite, dok se kod valutno indeksiranih preostalih 20 odsto učešća može ispuniti i stavljanje pod hipoteku druge nepokretnosti prihvatljive za banku - kažu u NBS.

Bankarskom terminologijom rečeno, visinu obaveznog učešća diktira LTV racio, koji predstavlja odnos iznosa kredita i vrednosti nepokretnosti koja se stavlja pod hipoteku pomnožen sa sto.

- Kod kredita kod kojih je predmet kupovine istovremeno i predmet hipoteke, što je najčesći slučaj, maksimalni kredit od 80 odsto procenjene vrednosti upravo i znači da korisnik ipak mora da pribavi bar 20 odsto učešća. Međutim, za kredite gde je hipoteka vrednija od stana koji se kupuje klijent ne mora da da 20 odsto učešća. Te situacije su veoma retke, pa je učešće od 20 odsto faktički minimalno - objašnjavaju u NKOSK-u.

Kada je reč o predviđanjima banaka, u Intezi su nam još ranije rekli da ova mera može uticati na smanjenje tražnje za stambenim kreditima. Slično razmišljaju i u Rajfajzen banci, u kojoj ističu da će mera onemogućiti određeni broj klijenata da reše svoje stambeno pitanje.

- Za neke građane izlaz će biti uspostavljanje hipoteke nad drugom nekretninom, dok će zainteresovani za stambene kredite koji nemaju tu mogućnost morati da odustanu od kupovine stana - kažu u Sosijete ženeral banci.

Povezane vesti: Šoškić: Problem je u maloj tražnji za stambenim kreditima Ostaje učešće 20 odsto za stambene kredite Dulić i Šoškić sutra o učešću za stambene kredite Dulić protiv novih mera NBS Minimum 20 odsto učešća za stan

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.