Izvor: B92, 24.Jan.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Traže se stanovi, a ponuda mala"

Beograd -- U Srbiji je velika tražnja za stanovima, a ponuda mala, zaključak je okruglog stola "Stambeni krediti u Srbiji".

Stambeni krediti u Srbiji, krajem prošle godine, dostigli su iznos od 1,1 milijarde evra, a stručnjaci kažu da su naši građani uredne platiše i da su kašnjenja u otplati rata minimalna. Viceguvernerka Narodne banke Srbije Mira Erić-Jović upozorila je međutim da rizici >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nastupaju tek posle četiri - pet godina.

Ona kaže da se restriktivnija politika Narodne banke Srbije neće odraziti na kamate za stambene kredite i dodaje da je stambene kredite i dalje bolje vezivati za evro, nego za švajcarski franak.

"Pa ne bi trebalo, te mere koje ste pomenuli, ne bi trebalo da imaju uticaja na stambene kredite, upravo iz ovog razloga jer cene i kamate stambenih kredita prevashodno zavise od kretanja kamatnih stopa na međunarodnom tržištu, dakle od kretanja euribora i libora", kaže Mira Erić-Jović.

"Dakle, kao što verovatno znate, euribor je porastao za jedan procentni poen i dostigao oko 4,7 posto na godišnjem nivou u decembru, u januaru je on počeo da pada i zadržao se na nekom nivou na 4,4", objašnjava viceguvernerka.

Okrugli sto "Stambeni krediti u Srbiji" je inače organizovao magazin "Bankar".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.