Izvor: B92, 19.Jul.2010, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Švajcarcima" do stana - nepovoljno

Beograd -- Najviše dodatnih troškova imaju oni građani koji su stambene kredite uzimali indeksirane u švajcarskim francima.

Svako podizanje kredita jeste rizik. Najbolje je to činiti u dinarima, ali banke radije kreditiraju u stranoj valuti. Ipak, "švajcarce" bi trebalo izbegavati, savetuju stručnjaci.

Da je dug zao drug možda najbolje pokazuju krediti uzeti u švajcarskim francima. Rata za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ove kredite je, za nepune tri godine, uvećana i do 20.000 dinara od prvobitnog iznosa.

Svi oni koji su poslušali nekadašnjeg ministra Milana Parivodića, koji je javno protežirao kredite u "švajcarcima", kao najisplativije, danas su u velikom problemu. Mnogi traže spas u konverziji.

"Klijent će u ovom slučaju imati troškove brisanja hipoteke, odnosno uspostavljanja nove hipoteke kod nove banke, imaće troškove donošenja i izrade nove procene", kaže Aleksandar Čortan iz "Alfa banke".

U nekim bankama su nam potvrdili da je za konverziju iz švajcarca u evro potrebna ista dokumentacija kao kada se podiže nov stambeni kredit, a to znači i dvostruki trošak. Troškove konverzije banke naplaćuju od 0,5 do 1 odsto. Kada se sve sabere, potrebno je dodatnih nekoliko hiljada evra, što zavisi od visine kredita.

"Ne bih uzimao kredite i dalje u švajcarcima, mislim da su ta upozorenja i do sada dolazila. Drugo, što se tiče odnosa evra i dolara, tu je glavna stvar šta će se dešavati sa Evropskom unijom, da li će oni uspeti da učvrste te fundamentalne razloge koji su doveli i do slabljena evra ili ne", smatra Zoran Jeremić, ekonomski analitičar.

Vladimir Čupić iz "Hipo alpe adrija banke" kaže da je vrlo je teško davati preporuke, uzimajte kredite u ovoj ili onoj valuti.

"Ukoliko imate mogućnost da konvertujete kredite, i ukoliko umete da analizirate tržište i predvidite kada bi moglo da dođe do promene odnosa pojedinih valuta onda je to nešto što je moguće raditi, ali za to je potrebna veća finansijska ekspertiza", kaže Čupić.

Kupovina stana, koja je u našim uslovima praktično moguća uglavnom posredstvom kredita, tako postaje za sve kreditno zadužene u švajcarskim francima noćna mora. I sada, kao i ranije, jeftinije je zadužiti se u evrima. Evropska kamatna stopa je sada niska, i treba računati da će rasti.

"U ovom trenutku, euribor pokazuje da je na dosta niskom nivou i ako evropska ekonomija u nekom srednjem roku počne da se oporavlja brže u tom roku će i ta kamata početi značajnije da raste. Tako da, na srednji rok, taj faktor je jedan od bitnih koji utiče na odluku u kojoj valuti se zaduživati", navodi Aleksandar Knežević iz revizorske kompanije "Dilojt".

Na srednji rok, saglasni su ekonomisti, evro je ipak bolje rešenja od švajcarskog franka. Najbolje je za građane, zadužiti se u dinarima, ali kada je reč o stambenim kreditima, banke i dalje nerado ulaze u ovakve aranžmane.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Neisplativi krediti u “švajcarcima”

Izvor: Capital.ba, 19.Jul.2010

BEOGRAD, Najviše dodatnih troškova imaju građani koji su stambene kredite uzimali indeksirane u švajcarskim francima, pa bi ih trebalo izbjegavati, savjetuju stručnjaci. Svako podizanje kredita jeste rizik. Najbolje je to činiti u dinarima, ali banke radije kreditiraju u stranoj valuti. Da je dug...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.