Raste dug za kredite

Izvor: Politika, 14.Okt.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raste dug za kredite

Od početka godine dug građana porastao za 7,4 odsto. – Za stambene zajmove povećan je 33,2 odsto, a za keš pozajmice je manji 11 odsto

Građani Srbije su na kraju septembra za bankarske kredite dugovali 316,97 milijardi dinara. Dužničko breme se od početka godine povećalo 7,4 odsto, a građani najviše duguju za stambene zajmove– 136,4 milijarde dinara. Dug za krov nad glavom, koji bankama valja otplaćivati naredne dve ili tri decenije, porastao je od početka >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << godine čak 33,2 odsto.

Broj građana koji kasne sa otplatom kredita za sada, uprkos niskom standardu, nije zabrinjavajući.Za razliku od neobezbeđenih hipotekarnih kredita u Americi, koji su izazvali globalnu krizu, u Srbiji je od 15.000 stambenih zajmova samo 25 stiglo na sud zbog dužeg kašnjenja u otplati rata. Istina, na kraju septembra učešće docnje u dugu po osnovu svih bankarskih kredita iznosilo je 1,6 odsto, što je blago povećanje u odnosu na početak godine, kada je 1,2 odsto dužnika kasnilo sa otplatom dospelih obaveza preko 60 dana.

Kako su pokazali podaci Kreditnog biroa Udruženja banaka Srbije, najveći rast u prvih devet meseci zabeležilisu poljoprivredni krediti – 127,8 odsto, pa je dugovanje po toj vrsti pozajmica dostiglo 17,9 milijardi dinara.

Dug za gotovinske kredite bio je na kraju septembra „težak” 113,5 milijardi dinara. Da su se građani morali odreći doskora najomiljenijih keš pozajmica potvrđuje podatak da je dug od početka godine smanjen za 11 odsto. Za namenske, odnosno potrošačke kredite dug je iznosio 17,7 milijardi dinara i od početka godine smanjen je za 27,3 odsto.

Inače, ukupan dug po bankarskim kreditima u Srbiji na kraju septembra je iznosio1.037 milijardi dinara. Statistika pokazuje da je to povećanje od 19,8 odsto od početka godine. Samo dug preduzeća porastao je 26,3 odsto, na 682 milijarde dinara, a preduzetnika za 24,7 odsto, dostigavši 38 milijardi dinara.

B. Dumić

----------------------------------------------

Sve više kreditnih kartica

Broj kreditnih kartica u Srbiji porastao je od početka godine za 6,4 odsto i sada ih u novčanicima ima oko 1,2 miliona korisnika. Kako su pokazalipodaci Udruženja banaka Srbije, porastao je i broj korisnika kreditnih kartica, za 5,1 odsto, odnosno na oko 911.000.

Na kraju septembra iznos odobrenog limita po kreditnim karticama iznosio je 78,2 milijarde dinara, a korišćeno je oko 52 odsto te sume, odnosno 40,8 milijardi dinara.

Takođe je povećan i broj tekućih računa građana od početka godine za 12,9 odsto, dostigavši bezmalo šest miliona, a broj korisnika računa porastao je 8,9 odsto, na skoro četiri miliona.

Iznos dozvoljenog prekoračenja ili omiljene pozajmice po tekućem računu gotovo je isti kao na početku godine.Povećan je za 0,3 odsto i na kraju septembra iznosio je 38,6 milijardi dinara.

[objavljeno: 15/10/2008]
Pogledaj vesti o: Stambeni krediti

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.