Oprez banaka sa stambenim kreditima

Izvor: B92, 18.Sep.2009, 10:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oprez banaka sa stambenim kreditima

Beograd -- Bankari oprezno reaguju na Vladinu uredbu o subvencionisanju stambenih kredita i kažu da će podržati taj program samo ako im bude isplativ.

Vlada Srbije usvojila je Uredbu o merama podrške građevinskoj industriji kroz subvencionisanje kamatne stope za stambene kredite i dugoročno stambeno kreditiranje. Za tu namenu biće izdvojeno 450 miliona dinara iz republičkog budžeta. Ovaj program treba da startuje 1. oktobra i biće povoljniji od starog jer se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u prve tri i u poslednjih pet godina ne plaća kamata.

Iako su pojedini ministri novi program subvencionisanih kredita nazvali revolucionarnim, a građevinske firme i investitori prethodnih dana izražavali zadovoljstvo zbog njega, bankari za sada ostaju oprezni.

Vladimir Čupić iz "Hipo Alpe-Adria” banke kaže da će ta banka podržati novi program subvencionisanih kredita ukoliko budu isplativi. "Iskreno rečeno mi nećemo ulaziti u posao, ukoliko on za nas ne bude isplativ, ili ćemo se vrlo ograničeno i limitirano uključiti u celu tu aktivnost”, kaže Čipić.

"Još uvek radimo određene računice da vidimo kakav bi mogao da bude ukupan efekat jer mi se, pored samog kreditiranja stanova, bavimo i finansiranjem onih koji grade stanove. Tako da bi za nas taj model mogao da bude prihvatljiv ili dobar jedino ako ga posmatramo kao paket, inače sam za sebe nije profitabilan”, objašnjava on.

Kupac stana moraće da obezbedi najmanje pet odsto učešća za kredit. Država daje 20 odsto, a banke kreditirati preostalih 75 odsto iznosa kredita. U prve tri i u poslednjih pet godina otplate kredita građani neće plaćati kamatu, dok će u naredne 22 godine korisnik kredita plaćati godišnju kamatu koju ugovori sa bankom. Prema nekim najavama ona bi trebalo da iznosi od 4,9 do 5,9 odsto.

Iako kaže da je ideja sa novim subvencionisanim kreditima sjajna i za građevinsku industriju i za građane, Slavko Carić iz "Erste banke” kaže da predviđena kamatna stopa nije realna. "Za samu banku u ovom momentu percepcije Srbije kao rizične zemlje nije isplativo, pretpostavljam ni za jednu banku osim možda za one banke koje imaju jako jeftina sredstva evropskih institucija. Tako da tu moramo da idemo na neku dodatnu profitabilnost koja može da se dobije od klijenta na neki drugi način”, kaže Carić.

Posle usvajanja Uredbe na vladi, nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita bi trebalo sa bankama koje prihvate nove uslove da potpiše ugovor nakon čega bi počelo odobravanje kredita. Subvencija će važiti za kupovinu novih i stanova u izgradnji, kao i za izgradnju kuća.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.