Novi program subvencija za stambene kredite

Izvor: RTS, 03.Feb.2009, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi program subvencija za stambene kredite

Program za subvencionisanje stambenih kredita za ovu godinu trebalo bi da bude usvojen polovinom februara. Do tada, svi građani koji su podneli zahteve, moraće da sačekaju. Vlada radi na predlogu novih mera, čiji je cilj da se zaposle građevinari i obore cene nekretnina.

Polovinom februara trebalo bi da bude usvojen ovogodišnji program za subvencionisanje stambenih kredita posredstvom Nacionalne korporacije.

Do tada, svi građani koji su podneli zahteve, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << moraće da sačekaju, jer se radi na predlogu novih mera Vlade, čiji je cilj da se zaposle građevinari i obore cene nekretnina.

Država će za te namene izdvojiti 500 miliona dinara, što je sedam puta manje nego prošle godine.

Stara priča oko dotiranih stambenih kredita ponavlja se i u ovoj godini. Većina banaka od početka godine nije dala nijedan kredit, jer država još nije odobrila novac za te namene. Građane brine ova situacija jer je većini to jedini način da dođe do stana.

Kupac stana Ana Vešković kaže da je u januaru pronašla stan koji je želela da kupi, dala kaparu u iznosu od tri hiljade evra i podnela zahtev za dobijanje kredita. Sada čeka, u stvari, deo koji treba država da dotira.

Pojavili su se problemi i za agente koji posreduju u kupovini stanova. Najavljene mere Vlade su, kažu, dobro došle, ali moraju biti preciznije i efikasnije.

"Država bi, pored svega što čini za svoje građane u ovoj oblasti, trebalo da podstakne stanogradnju, ne samo novim merama koje će biti subvencionirane od strane države, već i nekim odricanjima, smanjenjem PDV-a i doprinosa za gradsko građevinsko zemljište", smatra Aleksandra Kon iz agencije za nekretnine.

Banke primaju zahteve 

Iako nove mere još nisu usvojene, u bankama primaju zahteve za dotirane kredite, ali savetuju građanima da datum plaćanja stana što više odlože.

"Primili smo 40 zahteva ali su u postupku realizacije s obzirom da brzina realizacije ne zavisi od poslovne banke, već je upravo na Nacionalnoj korporaciji dinamika prenosa tih sredstava", kaže Slavica Đorđević iz Komercijalne banke.

Objašnjava da u Nacionalnoj korporaciji, koja osigurava dotirane kredite, nisu dobili odgovor na pitanje zašto novac ne stiže do banaka, odnosno građana.

Ministarka finasija Diana Dragutinović obećava da i ove godine novca za te kredite ima, ali manje i pod strožim uslovima. Čeka se, kaže, samo da Vlada usvoji predložene mere.

Prema podacima Kreditnog biroa, prosečan zajam za kupovinu stana uz dotiranje države iznosio je 34 hiljade evra. Veće stanove kupovali su građani iz unutrašnjosti, zato što je cena kvadrata van prestonice i Novog Sada znatno niža. 
Pogledaj vesti o: Stambeni krediti

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.