NEMA DOGOVORA VLADE I NBS O STAMBENIM KREDITIMA

Izvor: Kurir, 13.Jun.2011, 19:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NEMA DOGOVORA VLADE I NBS O STAMBENIM KREDITIMA

BEOGRAD - Predstavnici Vlade Srbije i Narodne banke Srbije (NBS) nisu se danas dogovorili o prihvatljivom modelu stambenog kreditiranja, zbog čega će razgovor nastaviti naredne sedmice, saznaje agencija Beta u Vladi Srbije.

Sastanku, na kome se razgovaralo o propisu centralne banke koji predviđa povećanje učešća za stambene kredite sa 10 na 20 odsto, prisustvovali su premijer Srbije Mirko Cvetković, ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << i guverner NBS Dejan Šoškić. Centralna banka odlučila je da, zbog očuvanja i jačanja stabilnosti finansijskog sistema, od 1. jula klijenti banaka koji uzimaju stambene kredite sa hipotekom, moraju da imaju učešće od 20 odsto, a ne kao do sada 10 procenata vrednosti nekretnine.

Šoškić je na sastanku obrazlagao zašto misli da bi nova mera NBS bila dobra, dok su predstavnici Vlade Srbije naveli da bi ona negativno uticala na građane Srbije. Sledeće sedmice će na sastanaku o prihvatljivom modelu stambenog kreditiranja, osim predstavnika Vlade Srbije i NBS, biti i predstavnici poslovnih banka, saznaje Beta.

Ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić rekao je ranije da bi najavljena mera povećanja učešća za stambene kridite trebalo da bude ponovo razmatrana i da se modelira u sladu sa efektima koje bi ostvarila po građevinski sektor. On je kazao da poštuje odluku NBS da se jačanjem dinara i smanjenjem inflacije pospeše ambijent za poslovanje u Srbiji, ali da bi trebalo da se uvaže i argumenti privrednika koji se bave građevinarstvom, koje je teško pogođeno ekonomskom krizom.

Guverner NBS Dejan Šoškić izjavio je ranije danas da NBS smatra da povećanje učešća građana za stambene kredite neće negativno uticati na tu vrstu kreditiranja i stambenu izgrađu u Srbiji. Na direktno pitanje novinara da li će NBS promeniti svoju odluku, guverner je samo rekao da će o razlozima nove odluke, koja bi trebalo da se primenjuje od 1. jula, obavestiti premijera.

Odluka o većem depozitu za stambene kredite, kao i o obaveznom učešću od 30 odsto za kredite indeksirane u evrima, prema rečima guvernera, trebalo bi da doprinese da se građani više zadužuju u dinarima, odnosno da se banke i njihovi klijenti manje izlažu valutnom riziku.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.