Kredite danas uzima samo ko mora

Izvor: B92, 18.Maj.2011, 21:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kredite danas uzima samo ko mora

Beograd -- Građani i država imaju jednu zajedničku osobinu - u nedostatku drugih izvora, rupe u budžetu popunjavaju kreditima.

Međutim, nisu svi krediti jednako atraktivni. Građani sada najviše uzimaju gotovinske i kredite za refinansiranje.

Interesovanje za ostale vrste kredita, a posebno za stambene, drastično je opalo. Srećna vremena u kojima su se krediti olako uzimali, odlaze u zaborav. U besparici, građane prosto odbija reč kamata.

Prema podacima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Udruženja banaka, građani se sve manje zadužuju. Međutim, kada muka natera - tu je kredit. Bankari kažu da dobru prođu trenutno imaju samo gotovinski i refinansirajući krediti.

Smanjenju privlačnosti kredita doprinela je i Narodna banka Srbije povećanjem referentne kamatne stope, koja je od početka godine skočila na 12 i po dosto. Upravo na osnovu nje poslovne banke određuju svoje kamate. Ova mera Centralne banke donosi i jedan pozitivan efekat za građane koji su već zaduženi u devizama, jer dinar jača pa su i rate podnošljivije.

Miroslav Rebić, član Izvršnog odbora Sosijete ženeral banke, kaže da "uglavnom jeste najveća potražnja za refinansiranjem, odnosno tim gotovinskim kreditima koji mogu da se iskoriste za različite svrhe, uglavnom kako popularno se kaže krpljenje kućnog budžeta.

Dušan Uzelac, direktor sajta kamatica.com, smatra da "kredite u ovom trenutku uzima onaj ko mora, a ne onaj ko ima neki plan. Znači, neko ko je prezadužen gleda način kako da rastereti svoj budžet i zato uzima te refinansirajuće kredite i čest je slučaj da upravo i ti keš krediti su na neki način refinansiranje postojećih dugova”.

Kada se ode na dno liste, najdrastičniji pad je kod stambenih kredita.

"Mislim da je pad skoro za jednu trećinu. između 25 i 30 odsto manje kredita odobreno na nivou Srbije u prva četiri meseca ove godine, u odnosu na prošlu godinu. sličan trend je i kod nas”, kaže Rebić.
Pogledaj vesti o: Stambeni krediti

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.