Kada banke smeju da angažuju agencije za naplatu dugovanja? VIDEO

Izvor: B92, 01.Maj.2021, 14:02

Kada banke smeju da angažuju agencije za naplatu dugovanja? VIDEO

Beograd -- Da li banke imaju prava da angažuju agencije koje vrše naplatu dugovanja i u kojim slučajevima?

Prvoj televiziji je na adresu "150 rešenja" nedavno stigao mejl u kojem sugrađanka objašnjava prirodu svog problema:

"Podigla sam stambeni kredit pre četiri godine i nedavno sam dobila otkaz, stoga nisam bila u prilici da isplatim nekoliko rata za kredit. Ono što mi je zasmetalo jeste što, uprkos mojoj molbi da mi izađu u susret i sačekaju da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nađem posao, banka to nije uradila, naprotiv, angažovala je agenciju koja me zove umesto banke i traži da isplatim dugovanja. Molim vas da pitate advokata da li je banka imala pravo da moje podatke da tamo nekoj agenciji, pri čemu ja ne znam ni koja je niti ko me zove."

"Najpre treba reći da je vrlo čest slučaj da banke angažuju različite agencije da naplate ta dugovanja. Međutim, da li je tu reč o zakonitoj obradi podataka o ličnosti ili nije - zavisi od slučaja do slučaja", ističe advokatica Marija Cvjetićanin za TV Prva.

Kako ističe, Zakon o obradi podataka o ličnosti je eksplicitan kada kaže da je obrada podataka o ličnosti zakonita ukoliko se zasniva na određenom pravnom osnovu. Taj pravni osnov može biti zakon, ugovor, saglasnost tog lica, legitiman interes.

"U ovom slučaju, obrada je zakonita ukoliko je korisnik kredita dao saglasnost banci, bilo da je to u vidu ugovora koji je potpisivao sa bankom ili u slučaju da je banka u opštim uslovima poslovanja to propisala", navodi Cvjetićanin.

Kakva su iskustva, da li banke generalno to stavljaju kao stavku ugovora?

"To zavisi od banke do banke. Neke banke to imaju u opštim uslovima poslovanja, neke na drugi način, sve zavisi, dakle, od slučaja do slučaja da li banka ima saglasnost da te podatke o ličnosti (uglavnom ime, prezime i broj telefona) da trećem licu. U većini slučajeva, banke mnogo vode računa o tome", objašnjava Cvjetićanin.

Nedavno je, navodi ona, Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti na svom sajtu objavio saopštenje upravo za te agencije, gde i sam kaže da je obrada zakonita od strane tih agencija koje zovu za naplatu potraživanja samo ukoliko je zasnovano na zakonu, odnosno na ugovoru, a od slučaja do slučaja se to posebno utvrđuje.

Opširnije u video-prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Stambeni krediti

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.