KUPOVINA STANA TEŠKA MUKA

Izvor: Kurir, 10.Jun.2011, 15:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KUPOVINA STANA TEŠKA MUKA

BEOGRAD - Odluka Narodne banke da od 1. jula pooštri kriterijume za dobijanje stambenih kredita u evrima, sa 10 na 20 odsto, iznenadila je i kupce i građevinare, javlja RTS.

Namera Narodne banke da tako podstakne odobravanje dinarskih kredita, sudeći po prvim reagovanjima bankara, u uslovima inflacije, neće imati efekta.

Sa dve prosečne plate, porodica Stanisavljević bila je rešena da kupi manji stan, sa čijom otplatom, proračunali su, ne bi imali problema.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir <<
Na ruku im je išao pad cene kvadrata i nedavna mera, koja je dala mogućnost većeg kreditnog zaduživanja građana. Međutim, sa novom odlukom, kupovina stana Stanisavljevićima izgleda nemoguće.

"To mnogo remeti naše planove. Dvadeset odsto za učešće je previše za prosečnu porodicu", rekla je Slađana Stanisavljević.

Iako procene ukazuju da Srbiji nedostaje 70.000 novih stanova, trenutno stan kupuje samo onaj ko je pre toga nešto prodao, a kreditni kupci sve su ređi. Čak 10.000 stanova je nedovršeno, investitori nemaju novac, jer nisu prodali ni one završene.

"Da bi se pospešila građevinska industrija ne da treba da se smanji učešće nego ga treba i ukinuti, a kamate za te kredite ili vezati za kursne razlike ili meru koju može ovaj narod da plati", rekao je Goran Rodić, Sektor za građevinarstvo PKS.

I resorni ministar ocenjuje da bi zbog te mere mogao da trpi i tek započeti projekat stanogradnje uz pomoć države. Od 4.500 stanova, koji se grade na mestu nekadašnje voždovačke kasarne, do sada je uz učešće od 10 odsto prodata četvrtina.

"Naš stav je da se ova mera mora ponovo razmotriti i da se modelira u skladu sa efektima koje je ostavila po građevinski sektor, a koji će biti negativni", rekao je Oliver Dulić, ministar za prostorno planiranje.

Bankari tvrde da veće učešće neće bitnije uticati na potražnju kredita, jer ona zavisi i od drugih elemenata. I za uvođenje dinarskih kredita, na koje će se još čekati, i za odluku građana da se kreditno zaduže, važno je da nema inflatornog pritiska.

"Za uvođenje dinarskih važno je da postoje i dugoročni dinarski plasmani na tržištu, koje bi mogle da koriste banke", rekao je Dejan Janjatović iz "Prokredit banke".

Stanje na tržištu nekretnina prvi put je takvo da niko sa sigurnošću ne može da kaže kolika je cena kvadrata. Svaka prodaja je rezultat lične pogodbe.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.