Izvor: B92, 03.Avg.2009, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I hipoteka na doboš

Beograd -- Na hipoteke u Srbiji je upisano oko 35.000 nekretnina, a dugovi sve češće povlače hipoteku, jer su rizični zajmovi povećani sa 2,6 na 3,5 odsto, piše Politika.

Iako još nema masovnih oduzimanja, sve češće se može videti oglas da banke na doboš stavljaju imovinu ne bi li tako naplatile dugovanja. Do sada je, doduše, aktivirano tek 20 hipoteka, bar kod onih kredita koji su osigurani.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Mada se njihov broj blago povećava, Aleksandar Jović, direktor Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita, ne očekuje veće nevolje.

Kako kaže, u boljoj smo situaciji nego zemlje u svetu i okruženju. Ipak, zabrinjava činjenica da su, prema podacima Narodne banke (od septembra prošle godine do marta ove) za 35 odsto povećana dugovanja prema bankama duža od tri meseca.

Učešće problematičnih zajmova, u broju odobrenih, skočilo je sa 2,6 na 3,5 odsto. Razlozi za neredovnu otplatu uglavnom su smanjena primanja, kašnjenje plata, gubitak posla, povećanje vrednosti evra i švajcarskog franka za koje su vezani stambeni krediti.

"Da se još ne treba radovati malom broju takvih slučajeva pokazuju i iskustva iz sveta da kritični period nastupa između četvrte i sedme godine”, potvrđuje Jović.

Bankari kažu i da ne vole sud, ali krajnja mera za neredovne dužnike je aktiviranje hipoteke. Ukoliko postupak dospe do suda, stan ide na licitaciju, prvo se namiruje vrednost preostalog duga, zatim zatezne kamate, a ako nešto pretekne, novac se vraća i korisniku kredita.

U Srbiji, prema podacima Geodetskog zavoda, ima oko 300 000 upisanih hipoteka. Za stambene kredite zaloga je upisana na oko 35 000 nekretnina.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

I hipoteka na „doboš”

Izvor: Politika, 02.Avg.2009, 23:20

Dugovi sve češće povlače hipoteku jer su problematični zajmovi povećani sa 2,6 na 3,5 odsto. – Na stambene kredite upisano oko trideset pet hiljada hipoteka ..Nedavno je u zgradi u centru prestonice osvanuo oglas banke – prodaje se stan pod hipotekom. Stan je toliko ruiniran vlagom da...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.