Izvor: S media, 13.Jun.2012, 18:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Država nema novca za stambene kredite i prozore koji loše dihtuju

Pre samo dve nedelje Ministarstvo za zaštitu životne sredine i prostorno planiranje predstavilo je program za unapređenje energetske efikasnosti u 2012. Tim programom građanima je trebalo da bude omogućeno da uz subvenciju države uzmu kredit za adaptaciju kuće u kojoj žive, a sve to u cilju uštede energije i smanjenja troškova života.

S media istražuje: Kako do kredita za bolju izolaciju?

S media istražuje: Stan na kredit – noćna mora i za kupce >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << i za banke!

S media istražuje: Kako će država kreditirati studente?

Međutim, usled velikog interesovanja, kako kažu u Ministarsvu, sredstva su potrošena, a banke više ne primaju zahteve za subvencionisane kredite.

U bankama ogromno interesovanje

-Samo u periodu od 15. maja do 12. juna Banca Intesa je odobrila 1800 kreditnih zahteva građana u ukupnom iznosu od oko 702 miliona dinara. Najtraženiji bili su dinarski krediti, a korisnici ovih zajmova, sredstva su najčešće koristili za zamenu spoljašnje stolarije i izolaciju. U najvećem broju slučajeva građani su se opredeljivali za iznose od 200.000 do 400.000 dinara, rekli su S media portal u ovoj banci. I u Hypo Alpe Adria banci je slična situacija. Ogromno interesovanje, dinarski krediti uz prosečan iznos od oko 350.000 dinara.

Ministarstvo: Privremena obustava do formiranja vlade

Savetnik u Ministarstvu za zašitu životne sredine Nemanja Komazec za S media portal kaže da se radi o privremenoj obustavi kredita:

- Obezbeđena sredstva u iznosu od 300 miliona dinara potrošene su vrlo brzo. Realizovano je više od 3.000 kredita i to najčešće za spoljnu izolaciju i zamenu spoljne stolarije. S obzirom na veliko interesovanje građana obezbeđena je najmanje 200 miliona dinara dodatnih sredstva, koji će omogućiti nastavak subvencionisanih kredita za unapređenje energetske efikasnosti. Korišćenje tih sredstava biće omogućeno po formiranju nove vlade.

Potrošeno milijardu dinara za objekte javne namene

Milijarda dinara bespovratnih sredstva odobrenih za unapređenje energetske efikasnosti u objektima javne namene, utrošeno je na ukupno 92 projekta. Najviše tih kredita odobreno je za objekte obrazovnih ustanova, 51 projekat, devet predškolskih ustanova, devet zdravstvenih ustanova, sedam objekata kulture, jedna sportska i jedna ustanova socijalne zaštite. Za projekte u Vojvodini odobreno je 284,9 miliona dinara, u Beogradu 183,3 miliona dinara i 532,7 miliona u ostatku Srbije.

Obustavljene subvencije i za stambene kredite

Zbog velikog interesovanje privremeno su obustavljeni i subvencionisani stambeni krediti, kažu S media portal u Ministarstvu za prostorno planiranje.

- Sredstva namenjena za subvencionisanje stambenih kredita su pri kraju. I za tu namenu će sigurno biti obezbeđena dodatna sredstva. Da li će sredstva biti obezbeđena kroz budžet ministarstva prilikom rebalansa budžeta ili preko programa podrške građevinskoj industriji znaće se nakon formiranja nove vlade, kaže za S media portal Nemanja Komazec savetnik u Ministarstvu za prostorno planiranje.

Građani kojima ne dihtuju prozori i koji nameravaju da kupe stan ostaje da sačekaju formiranje nove vlade. Na S media portalu ste mogli da pročitate šta sve očekuje novog premijera, a broj zadataka očigledno se sve više uvećava.

Mirjana Arnaut

Foto: Guliver/Thinkstock
Pogledaj vesti o: Stambeni krediti

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.