Država ne mora da interveniše zbog kredita u francima

Izvor: NoviMagazin.rs, 31.Jan.2015, 19:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Država ne mora da interveniše zbog kredita u francima

Predstavnik EBRD Piter Sanfi izjavio je danas da rešenje problema onih koji su uzeli stambeni kredit u švajcarskim francima ne mora da uključuje intervenciju Narodne banke Srbije, ili drugih javnih institucija.

Problem je, kako je naveo, u Srbiji značajno manji nego u pojedinim zemljama regiona.

Udeo kredita u švajcarcima za domaćinstva, dodaje, u Srbiji je u prošloj godini iznosio manje od 14 odsto.

Sanfi, koji je zamenik direktora u Kancelariji >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << glavnog ekonomiste EBRD, ocenio je u izjavi Tanjugu da bi Srbija, ako je to moguće, trebalo da izbegne primenu rešenja susednih zemalja poput Hrvatske ili Mađarske i podvukao da sve opcije moraju biti pažljivo razmotrene.

"Najbolje je da se banke direktno sa klijentima dogovore kako da prevaziđu teškoće i dođu do rešenja. Ako nametnete kurs na nivou na kojem je bio pre nego što je franak dobio na vrednosti, kao što planiraju Hrvati, to bi moglo da poremeti finansijsku stabilnost, jer bi se smanjile kapitalne rezerve banaka", rekao je Sanfi.

On je poručio da prilikom traženja rešenja mora da se ima u vidu cela slika i uticaj koji bi takav potez imao i na banke.

"Mnogo je bolje da banke na neki način ohrabrite da sednu i razgovaraju sa onima koji su zaduženi u francima", smatra Sanfi.

On je dodao da je reč o veoma komplikovanom pitanju, budući da "nije korektno da se nekim zaduženim građanima koji su dugo plaćali znatno niže kamate, sada pomaže, dok drugi ne mogu da očekuju sličnu pomoć", odnosno da se pomaže onima koji su se zadužili u francima, a dužnicima u evrima ne.

"Činjenica je i da su ranije guverneri centralnih banaka upozoravali na opasnosti zaduživanja u francima. To važi i za uzimanje kredita u drugim stranim valutama, pogotovu ako platu primate u domaćoj valuti. To vodi tome da su građani koji imaju kredite u stranoj valuti jako osetljivi na kolebanje kursa", navodi Senfi.

Upitan da li postoji opasnost da iznenadan skok švajcarskog franka pogura rast udela nenaplativih kredita (NPL), kaže da neki od tih kredita mogu da postanu problematični jer su mesečne rate porasle.

"Verujem da postoji pritisak na rast udela NPL-ova. Trenutni udeo loših kredita je već visok i mora se rešavati na neki način. Važno je da banke pokušaju da smanje njihovo učešće, bilo da ih prodaju ili da ih otpišu", poručio je sagovornik Tanjuga.

Sanfi je, komentarišući ustezanje banaka da prodaju portfolio NPL-ova, budući da im investicioni fondovi za to nude nisku cenu, rekao da u tom smislu nema lakog rešenja.

"Verujem da je bankama odbojna pomisao da ih jeftino prodaju, ali i to je bolje nego da dugoročno drže kredite koje ne mogu da naplate. To nikome nije korist. S druge strane, trebalo bi da postoji tržišna cena za otkup NPL-ova i to je onda tako", rekao je Sanfi.

Komentarišući nedavnu odluku Evropske centralne banke (ECB) da svakog meseca do septembra 2016. kupuje obveznice u vrednosti od 60 milijardi evra, on je rekao da je to "veliki eksperiment, čije efekte ćemo tek videti".

"Nemamo mnogo prethodnih iskustava s takvim potezima. To je eksperiment, pa bismo morali da čekamo i vidimo šta ce se desiti. Sigurno je da se Evropa suočava sa teškom ekonomskom situacijom, i inflacijom koja se kreće ispod granice cilja. Zato je bilo neizbežno da se pokuša sa novim rešenjem", poručio je Sanfi.

Građani koji kredite otplaćuju u švajcarskim francima protestovali su danas ispred Narodne banke Srbije pozivajući nadležne da im pomognu u otplati zaduženja i da pronađu sistemsko rešenje.
Pogledaj vesti o: Stambeni krediti

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Država ne mora da interveniše zbog kredita u francima

Izvor: Radio 021, 31.Jan.2015

Predstavnik EBRD Piter Sanfi izjavio je danas da rešenje problema onih koji su uzeli stambeni kredit u švajcarskim francima ne mora da uključuje intervenciju Narodne banke Srbije, ili drugih javnih institucija...Problem je, kako je naveo, u Srbiji značajno manji nego u pojedinim zemljama regiona....

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.