Do kraja godine ograničene kamate na stambene kredite: ŠTA POKAZUJE RAČUNICA I KOLIKO SU NIŽE MESEČNE

Izvor: TimockeVesti.net, 16.Feb.2024, 06:01

Do kraja godine ograničene kamate na stambene kredite: ŠTA POKAZUJE RAČUNICA I KOLIKO SU NIŽE MESEČNE

Pod naslovom mera Narodne banke Srbije, koja privremeno ograničava kamatne stope na stambene kredite, mnogi građani u Srbiji dočekali su olakšanje u otplati svojih kredita. Ova odluka, doneta u septembru prošle godine, imaće trajni efekat do kraja 2024, pružajući dužnicima sigurnost i stabilnost u godinama koje dolaze.
Odluka se odnosi na stambene kredite fizičkim licima s promenljivom kamatnom stopom, >> Pročitaj celu vest na sajtu TimockeVesti.net << čiji iznos ne prelazi 200.000 evra, i to samo za korisnike prvog stambenog kredita. Dužnicima je privremeno ograničena nominalna kamatna stopa na period od 15 meseci, počev od oktobra prošle godine do kraja 2024. Ovo znači da kamatna stopa ne može preći 4,08 odsto za kredite odobrene do 30. jula 2022. godine, ukoliko se kredit otplaćuje po promenljivoj kamatnoj stopi. Kao rezultat ove mere, mesečne rate su smanjene od 10 do više od 25 odsto, što je predstavljalo značajno olakšanje za mnoge građane.
Zoran Grubišić sa Beogradske bankarske akademije ističe da je ova mera NBS spasila mnoge građane od velikih problema u otplati i očuvala njihovu kupovnu moć. Dejan Gavrilović iz Udruženja „Efektiva“ dodaje da odluka NBS znači da su dužnici zaštićeni od rasta kamata do kraja 2024. godine, pružajući im stabilnost tokom cele ove godine.
Međutim, sagovornici ističu da je teško predvideti šta će se dogoditi nakon isteka ove mere. Evo gde ulazi Evropska centralna banka (ECB) u igru. Nedavna odluka ECB-a da zadrži ključne kamatne stope nepromenjene ima uticaja na evrozonu. Građani su zabrinuti zbog potencijalnog rasta euribora, ali stručnjaci ističu da je teško predvideti buduće promene.
Grubišić naglašava da je rast euribora počeo od februara ili marta 2022. godine, što je izazvalo probleme dužnicima s varijabilnom kamatnom stopom. On dodaje da je teško prognozirati budućnost, ali da se nadaju padu kamatnih stopa od polovine 2024. godine. Gavrilović ističe da će mesečne rate ostati iste tokom ove godine, s obzirom na trenutni status euribora.
U nadi da će ECB doneti odluke koje će pružiti dodatno olakšanje dužnicima, građani Srbije ostaju pažljivi i s nestrpljenjem čekaju na dalji razvoj situacije.
Članak Do kraja godine ograničene kamate na stambene kredite: ŠTA POKAZUJE RAČUNICA I KOLIKO SU NIŽE MESEČNE se pojavljuje prvo na Borske Narodne Novine.

Nastavak na TimockeVesti.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TimockeVesti.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TimockeVesti.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.