Cene stanova van Beograda

Izvor: B92, 04.Nov.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cene stanova van Beograda

Beograd -- I dalje nije jasno da li će se, zbog svetske ekonomske krize i skupljih kredita, cene stanova van Beograda sniziti.

Skuplji stambeni krediti, u kombinaciji sa ekonomskom krizom, usporili su prodaju stanova u Novom Sadu, ali cena kvadrata ostala je ista - od 1.250 evra za periferiju do 1.800 evra za stan u centru.

Da potražnja nije ista kao ranije i da bi zato za nekoliko meseci cene mogle >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << malo da se spuste potvrđuje i Jovica Plavšić, vlasnik jedne od poznatijih novosadskih agencija za nekretnine.

"Interesovanje kupaca putem kredita je malo manje, ali malo, ne mnogo. Ima kupaca još uvek u Novom Sadu i mislim da će ta kriza možda u malom procentu delovati na Novi Sad", smatra on.

Jedna Novosađanka odlučila je da sačeka sa kupovinom stana baš zbog procene da bi cena kvadrata u njenom gradu mogla da padne.

"Mi smo krenuli već da gledamo, međutim, onda je krenula ta priča da će stanovi pojeftiniti. Više nije da čovek mora da se opredeli da uzme neki stan čim ga vidi jer je sutra već prodat, ne. Nego sada već može da se dogovori, znači - nije više tolika jagma za stanovima", kaže ona.

Od većih gradova Srbije najjeftiniji su stanovi u Nišu, gde se kvadrat kreće od 700 do 1.300 evra, koliko košta strogi centar. To je čak jeftinije nego kvadrat na periferiji Beograda.

Upravo zbog toga Sandra Nikolić, iz jedne niške agencije za nekretnine, ne vidi prostor za pojeftinjenje, iako je prošlog meseca u Nišu značajno opala prodaja stanova.

"Što se tiče Niša, ne bi trebalo da dođe do nekog velikog pomaka, mada to ne zavisi od nas, uglavnom se cene diktiraju iz Beograda i Novog Sada, jer je tamo mnogo veće tržište nekretnina", kaže ona.

"Moje je mišljenje da je u Beogradu cena kvadrata otišla jako daleko i da to nije bilo realno za naše uslove. Cene u Nišu su mnogo realnije", kaže ona.

U Kragujevcu je potpuno drugačija situacija. Tamo je dolazak Fijata drastično podigao cenu građevinskog zemljišta, pa tako i stanova.

Posle samo godinu dana, kupovina kuće u Šumaricama jednom Kragujevčaninu pokazala se kao odlična investicija.

"Kuća je kupljena na periferiji grada pre godinu dana i sada je njena vrednost oko 130 do 140.000 evra, a pre godinu dana je plaćena svega 60.000", kaže on.

I prema procenama stručnjaka za nekretnine, cena kvadrata u Kragujevcu može da ide samo na gore ili da se, u najboljem slučaju, zadrži na postojećoj. Trenutno kvadrat košta od 1.200 do 1.500 evra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.