Banke nezakonito naplaćivale premiju osiguranja: Šta to znači za građane? VIDEO

Izvor: B92, 13.Feb.2021, 15:45

Banke nezakonito naplaćivale premiju osiguranja: Šta to znači za građane? VIDEO

Beograd -- Šta za građane znači odluka suda da su banke nezakonito naplaćivale premiju osiguranja za stambene kredite od 2006. godine?

Kako možete da vratite novac koji se računao u hiljadama evra? To su neka od pitanja za Dejana Gavrilovića, predsednika organizacije Efektiva.

Odobreni procenat od visine kredita plaćao se za osiguranje, plaćao ga je dužnik. "On je zapravo svojim novcem osiguravao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << plasman banke", objašnjava Gavrilović.

Taj procenat se kretao od 1,5-2 do tri odsto.

"Ako uzmemo da su krediti u proseku bili 60-70.000 evra, lako se izračuna na 120.000 kredita koliki je to novac u pitanju. Ako kažemo da je procenat bio 2,5 odsto, na kredit od 100.000 evra, to je 2.500 evra", objašnjava Gavrilović.

Mogu li građani koji su platili to osiguranje sada da vrate svoj novac i kako?

"Sudski put je u ovom trenutku jedini način i sasvim izvestan način da građani povrate svoj novac koji su dali. I svako ko je tužio i dobio spor, dobio je novac nazad. Tu nije došlo do promene kamatne stope i uslova kredita - uslovi su ostali isti, kao da je kredit i dalje osiguran. On jeste osiguran, samo je teret osiguranja prebačen na banku, onako kako je to trebalo da bude u startu", zaključio je Gavrilović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Banke su nezakonito naplaćivale premiju osiguranja: Šta to znači za građane?

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Feb.2021

Šta za građane znači odluka suda da su banke nezakonito naplaćivale premiju osiguranja za stambene kredite od 2006. godine?..Odobreni procenat od visine kredita plaćao se za osiguranje, plaćao ga je dužnik. "On je zapravo svojim novcem osiguravao plasman banke", objašnjava Gavrilović...Taj procenat...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.