Pacoli:Tači naredio hapšenja Đurića i gulenista i napravio nered na političkoj sceni Kosova

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Mar.2018, 14:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pacoli:Tači naredio hapšenja Đurića i gulenista i napravio nered na političkoj sceni Kosova

Generalni sekretar Alijanse za novo Kosovo, Rahim Pacoli, optužio je predsednika privremenih kosovskih institucija, Hašima Tačija, da je protekle nedelje napravio nered na političkoj sceni i ugrozio bezbednost Kosova. Ni nedelju dana nakon incidenta u Kosovskoj Mitrovici "laži Prištine su pale u vodu", rekao je danas direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << povodom izjave generalnog sekretara Alijanse za novo Kosovo Rahima Pacolija da je Tači još u petak, 23. marta isplanirao njegovo hapššenje.

Rahim Pacoli je za portal Arbreh.info, blizak Alijansi za novo Kosovo, čiji je lider ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli, rekao da je Tači bez prethodnih konsultacija, još u petak 23. marta, pripremio scenario za hapšenje šefa vladine kancelarije za KiM u Kosovskoj Mitrovci, Marka Đurića.

Prema pisanju portala arbresh.info, Tači je direktno naredio direktoru Kosovske policije, Špendu Makhuniju, da u ponedeljak ujutru pošalje elitne policijske jedinice u severni deo Mitrovice, gde je, kako se navodi, spektakularno uhapšen Đurić.

Štaviše, sumnja se da je predsednik Tači koristio policiju i juče, kada je rano ujutru uhapšeno šest turskih državljana, pripadnika pokreta FETO Fatula Gulena, koji su zatim proterani u Tursku, piše ovaj medij.

Taj potez izazvao je reakcije premijera Ramuša Haradinaja, predsednika parlamenta Kadri Veseljija i drugih političkih predstavnika u Prištini, koji su rekli da o ovoj akciji nisu bili obavešteni.

To je, kako se navodi, dovelo do odluke Haradinaja da smeni ministra Flamura Sefaja i šef KIA, Dritona Gašija.

Alijansa za novo Kosovo i njen lider Bežet Pacoli protive se Hradinajevoj odluci da smeni ministra Sefaja jer je, kako navodi, šef te stranke, Sefaj postupao po Tačijevom naređenju.

GazetaExpres konstatuje da tek što je Hradinaj smenio Sefaja, Alijansa za novo Kosovo otkriva ko je naredio hapšenje i deportaciju šest turskih građana, menadžera i profesora škole "Mehmet Akif" College, čije, kako se navodi, glave zahteva turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Đurić: Laži Prištine pale u vodu

Ni nedelju dana nakon incidenta u Kosovskoj Mitrovici "laži Prištine su pale u vodu", rekao je danas direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić povodom izjave generalnog sekretara Alijanse za novo Kosovo Rahima Pacolija da je Tači još u petak, 23. marta isplanirao njegovo hapššenje.

"Danas su razotkrivene i u vodu pale laži Prištine o tome ko je organizator i inspirator terora i nasilja nad Srbima u ponedeljak i to se razotkrilo od strane Albanaca, glavnih koalicionih partnera Tačija", rekao je Đurić Tanjugu.

Kako kaže, horde uniformisanih i maskiranih ljudi nije Srbija poslala sama na sebe, niti su oni sami sebe tukli u Kosovskoj Mitrovici.

"Arhitekte toga su oni koji su još u petak planirali kako da pokušaju da zauzmu sever Kosova i da proteraju Srbe", naveo je Đurić.

On je dodao da je sada potvrđeno ono što predsednik i vlada u Srbiji govore sve vreme.

"Zanima me da li će sada oni stranci, koji su licemerno pozivali obe strane na uzdržanost, valjda i ovu stranu koja je tučena, bijena i progonjena, da li će oni sada nešto reći i pozvati na neku odgovornost onoga ko je arhitekta zlostavljanja i napada na Srbe?", upitao je Đurić.

Rakić: Jasno ko je krivac za hapšenje i nasilje u KM

Navodi Rahima Pacolija potvrđuju iz kog centra moći je izvršena zloupotreba privremenih institucija u Prištini, i ko je imao najviše profita iz te situacije, kaže predsednik Srpske liste Goran Rakić.

Rakić je, reagujući na izjavu Pacolija da je Hašim Tači pripremio scenario za hapšenje Marka Đurića još 23. marta, rekao da je jedan od ciljeva hapšenja bio rušenje vlade u Prištini, kako bi došlo do njenog prekomponovanja i nove raspodele moci sa Hašimom Tačijem, "kao najvećim dobitnikom".

"Klupko zavere koja je u ponedeljak trebalo da dovede do eskalacije nasilja i nemira, a zatim i okupacije severa KiM, polako se odmotava i sve jasnije se vidi ko je bio glavni izvršilac tog posla", kaže Rakić za Tanjug.

On navodi da se sada postavlja pitanje da li će se albanski političari u Prištini i međunarodna zajednica, koja je "stavljala u isti koš obe strane", i dalje držati istih floskula.

"Pozivamo međunarodnu zajednicu da konačno reaguje, okrivi i osudi pravog krivca ,a ne da licemernim izjavama osuđuje i poziva na dijalog obe strane", zaključio je Rakić.

Drecun: Osuda nasilja, Prišština da se posveti dijalogu

Aktuelna bezbednosna situacija na Kosovu i Metohiji opterećena je izazovima i opasnostima, pogodnim za izazivanje incidenata privremenih institucija u Prištini, zakljucak je današnje zajedničke sednice skupštinskih odbora za KiM, za odbranu i unutrašnje poslove i za kontrolu službi bezbednosti.

Na zajedničkoj sednici članovi odbora osudili su brutalno nasilje na severu pokrajine protiv srpskog naroda i nezakonito hapšenja Marka Đurića 26. marta.

Predsednik Odbora za KiM Milovan Drecun je nakon tročasovne sednice koja je bila zatvorena za javnost novinarima pročitao saopštenje u kojem se kaže i da srpski narod na KiM ne može u punoj meri da ostvari ličnu i imovinsku sigurnost i punu slobodu kretanja i nastanjivanja za šta, kako kaže, punu odgovornost snose privremene institucije i međunarodno prisustvo na KiM.

Navodi se da je na zajedničkoj sednici konstatovano i da će Priština u narednom periodu nastojati da stvori uslove za nastavak angažovanja svojih specijalnih jedinica na severu KiM.

"Sva tri odbora osuđuju brutalno nasilje specijalnih jedinica Prištine protiv srpskog naroda na severu KiM kao i nezakonito haopšenje Marka Đurića", rekao je Drecun.

Kaže da skupštinski odbori insistiraju da se privremene institucije na KiM posvete dijalogu, očuvanju stabilnosti i mira i stvaranju uslova za bezbedan život svih bez obzira na njihovu nacionalnost.

Takođe, navodi, insistiraju da Kfor i Euleks stvore uslove za bezbedan život srpskog naroda i njihovo slobodno kretanja.

"Pružamo punu podršku predsedniku Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije u nastojanjima da zaštiti srpski narod i da se obezbedi mir i stabilnost u južnoj srpskoj pokrajini", kaže Drecun.

Zajednička sednica tri skupštinska odbora bila je zatvorena za javnost jer su informacije bile pod oznakom tajnosti.

"Razmatrali smo detaljne informacije koje smo dobili o bezbednosnoj situaciji posle hapšenja Marka Đurića", naveo je Drecun.

Informacije su članovima odbora, dodaje, dostavili MUP, Ministarstvo odbrane, VBA, VOA i BIA.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Peticija za smenu Tačija zbog hapšenja "gulenista"

Izvor: B92, 30.Mar.2018

Priština -- U Prištini pokrenuta peticija za smenu predsednika privremenih kosovskih institucija Hašima Tačija zbog hapšenja i deportacije šest turskih državljana...Uhapšeni su, kako smatra zvanična Ankara, pripadnici FATO pokreta, čiji je lider Fatulah Gulen...Poslanica Mimoza Kusari-Ljilja...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.