Izvor: JUGpress.com, 22.Maj.2022, 14:43

Uoči manastirske slave stigle mošti u manastir Sveti Nikola 

VRANJE

Manastir Svetog Nikola u Vranju, u nedelju, 22. maja, proslavlja svoju slavu. Praznik letnji Sveti Nikola posvećen je prenosu moštiju Svetog oca Nikolaja – Mirlikijskog čudotvorca.

U ovom manastiru, koji predstavlja simbol pravoslavlja vranjskog kraja i celog Pčinjskog okruga, u subotu veče, priređen je doček Svetih moštiju Prepodobnomučenika >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << Rmanjskih.

Veliki broj vernika okupio se u porti manastira Sveti Nikola, pre dolaska moštiju na bdenje. Ovoj svetinji mošti je darivao ovogodišnji kum slave, episkop bihaćko – petrovački i rmanjski Sergije.

U prisustvu vernika, episkop vranjski gospodin Pahomije, sa sveštenstvom i monaštvom, svečano dočekao kovčeg sa delovima moštiju.

Uoči praznika i manastirske slave sveštenstvo eparhije vranjske služilo je i večernju službu. Jutros je održana sveta arhijerejska liturgija, a nakon toga priređen je prigodan kulturno-umetnički program.

Ove godine manastir Sveti Nikola obeležava 690 godina od postojanja. Sagrađen je u vreme kralja Stefana Dečanskog, koji je crkvu i manastir poklonio u posed knezu Baldovinu. Kasnije car Dušan je manastir u Vranju poklonio manastiru Hilandar, proglasivši ga njegovim metohom.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.