Srbi obeležili slavu letnjeg Svetog Nikole u Prištini

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Maj.2022, 13:42

Srbi obeležili slavu letnjeg Svetog Nikole u Prištini

Veliki broj vernika iz opštine Gračanica, ali i Srba raseljenih iz Prištine koji su organizovano autobusima došli iz Beograda i Niša prisustvovao je danas liturgiji u crkvi Svetog Nikole, u Prištini, povodom letnje slave Sveti Nikola.

Prištinski paroh obratio se prisutnima izrazivši nadu da će ova pravoslavna svetinja zablistati u punom sjaju u smisli liturgijskog života.


"Svake nedelje i svakog praznika se ovde služi sveta liturgija, ali, nažalost >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << mali je broj vernika koji ovde dolaze. Kritika za sve nas, počevši od mene pa sve do onog najmlađeg koji je ovde prisutan. Nemojmo da dozvolimo da zaćute zvona u ovoj svetoj crkvi, nemojmo da dozvolimo da zaćuti sveta liturgija. Na nama je sada, na našim potomcima kasnije da to očuvamo i održimo, sve dok se čuje naš jezik u ovom gradu", poručio je sveštenih Staniša.

Gordana Smiljanić, nekadašnja žiteljka Prištine, kazala je da dolazi dva puta godišnje, na Svetog Nikolu i kada su zadušnice.

"Dolazimo da vidimo našu crkvu, groblja. Juče smo bili na svim grobljima u Prištini, Kosovu Polju, Lipljanu. Tužno je, na grobljima niko ništa ne održava. Posle ovog dolaska ja drugačije živim mesec dana, drugačije dišem, ali samo mesec dana, kratko traje", ispričala je ona.

Liturgiji su prisustvovali predsednik PO Opštine Priština Novak Živić i gradonačelnica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić sa svojim saradnicima, prenosi Kosovo onlajn.
Pogledaj vesti o: Slava Sveti Nikola

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sveti Nikola obeležen u Prištini: Ništa nije izgubljeno dok se čuje crkveno zvono

Izvor: RTS, 22.Maj.2022

Stotinak pravoslavnih vernika obeležilo je letnjeg Svetog Nikolu u istoimenoj crkvi u Prištini. Posle liturgije poručeno je da ništa nije izgubljeno sve dok se u tom gradu čuje glas srpskog jezika i dok se čuje crkveno zvono. . "Nemojmo da dozvolimo da zaćute zvona...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.