Na Komandorskim ostrvima će biti sagrađen prvi pravoslavni hram

Izvor: Vostok.rs, 19.Sep.2010, 15:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na Komandorskim ostrvima će biti sagrađen prvi pravoslavni hram

19.09.2010. -

Prvi i jedini pravoslavni hram će biti sagrađen na Komandorskim ostrvima. Patrijarh Moskovski i sve Rusije Kiril prilikom svoje pastirske posete narodima Dalekog Istoka osvetio je mesto izgradnje hrama Svetog Nikole.

Danas na mestu gde će on biti sagrađen, stoji samo drveni krst. Hram neće biti skoro sagrađen, međutim, za stanovnike naselja Nikolskoje – jedinog naselja na sva četiri >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << ostrva Komandorskog arhipelaga – to je veliki događaj.

Komandorska ostrva se nalaze u jugo-istočnom delu Beringova mora Pacifika. Ona imaju naziv u čast moreplovca komandora Vitusa Beringa koji ih je otkrio 1741. godine. Domoroci tog arhipelaga su bili Aleuti – manja etnička grupa severnih naroda. Danas ih nema više od 400 ljudi.

Prvo su Aleuti, kao i mnogi drugi etnosi Severa i Dalekog Istoka, bili ateisti. Međutim, sredinom 19. veka uz širenje pravoslavlja na Dalekom Istoku mnogi Aleuti su prihvatili hrišćanstvo. Početkom proteklog veka na Komandorskim ostrvima su se aktivno gradile crkve, koje su sve bile zatvorene i srušene posle revolucije 1917. godine.

Tek u toku poslednjih 20 godina pravoslavlje na tom arhipelagu je počelo da se obnavlja. Pravoslavna zajednica je formirana u Nikolskom tek 2000. godine. «Vi ste već dokazali da ste jaki kada već živite ovde. Da bi se učvrstila snaga vašeg duha udaramo temelj prvom pravoslavnom hramu koji će vam pomoći da čuvate i povećavate našu pravoslavnu veru», - obratio se patrijarh Kiril vernicima u naselju Nikolskoje.

Dobro znate da je tu bio hram, da naši preci nikada nisu ušli u daleke zemlje, a da se ne bi prekrstili. Nikada nisu živeli tako da nisu imali mesto gde bi mogli da se pomole. Možda je zato život daleko od centara ljudi shvatali kao neku normu, jer tamo gde je Bog, gde je molitva, tamo je centar. Čovek može da bude u pustinji, mada živi u glavnom gradu – u duhovnoj pustinji, okružen komforom. I obrnuto, on može da živi u unutrašnjosti, s Bogom se on oseća u centru sveta. Tako su živeli sveti ugodnici Božiji, među njima i oni, koji su prošli hiljade i hiljade kilometara kroz Sibir, noseći ljudima svetlo pravoslavne vere.

Uveren sam, - nastavio je patrijarh Kiril, da i RPC, i država moraju da učine sve što mogu da bi autohtoni narodi Severa i dalekog Istoka bili sačuvani i brojno povećani. Budući hram će postati svojevrstan simbol tog preporoda raznovrsnosti manjih etničkih grupa višenacionalne Rusije.

Izvor: Glas Rusije, foto: © Flickr.com/Wonderlane/cc-by

,

Predloži prijateljima

Komentari (0) Dodaj komentar
Pogledaj vesti o: Slava Sveti Nikola

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.