Izvor: RTS, 23.Sep.2022, 15:40

Branko Radičević pesnik Sremskih Karlovaca

On je najpoznatiji karlovački đak, i jedan od najpoznatijih srpskih pesnika. Aleksej Branko Radičević ovde je pisao svoje pesme koje su unele revoluciju u poeziju, pa se i u Sremskim Karlovcima, ali i među pesnicima vreme meri na pre i posle Branka. Dva puta godišnje slavi se u Karlovcima, a nedavno je završena i jedna od najstarijih i najznačajnijih pesničkih manifestacija u regionu - 51. Brankovo kolo.
Branka ćete sresti svuda u njegovom omiljenom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << mestu. Pre više od 186 godina, pevao je za pevnicom crkve Svetog Nikole, pio je vodu sa fontane Četiri lava, gimnaziju je upisao 1836, a pohađao je u vreme pre nego što je izgrađena nova zgrada, u čijem dvorištu i danas posmatra sve njene učenike.

"Njegov život u večnosti mnogo je duži od njegovog životnog veka. Živeo je svega 29 godina i karlovački đaci i profesori trude se zaista, da ta uspomena na njega živi, a čini mi se da se njegova poezija ipak najelpše može osetiti upravo u ovoj gimnaziji", smatra Maja Stokin, profeskorka srpskog jezika u Karlovačkoj gimnaziji.
Najpoznatiji karlovački đak slavi se u njegovoj gimnaziji, najstarijoj u Srba, a Brankovo kolo, više od pola veka staru pesničku manifestaciju, koja slavi ovog pesnika, mnogi veliki glumci posećuju decenijama.
Čak 90 muzičkih kompozicija snimljeno je po njegovim stihovima. A za samo 29 godina života, napisao je 54 pesme. Pre tačno 175 godina štampana je njegova prva knjiga u Beču i još uvek je inspiracija današnjim pesnicima.
"Ulazite u stranu poeziju, domaću poeziju, u beli stih u vezni stih i vi shvatite da je Branko tu. Uz one davne pesnike kojih se sećamo, Bajrona i drugih pa na ovamo, ono što bi se danas reklo, najznačajniji i u našoj i u evropskoj poeziji", kaže pesnik Goran Labudović.
Prenos njegovih kostiju iz Beča, gde je umro, na Stražilovo, brdo kod Karlovaca, gde je želeo da bude sahranjen, 1883. godine bio je toliko veliki događaj, da su čak i engleski mediji pisali o njemu. Ispod prikaza prenosa na ovoj slici u Zavičajnoj zbirci i dva originalna venca. Jedan je za taj togađaj naručio crnogorski knez Nikola u znak sećanja na Brankovo prijateljstvo sa Njegošem.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.