Sinergija ciljeva Evropa i Kosovo

Izvor: B92, 15.Mar.2012, 22:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Sinergija ciljeva Evropa i Kosovo"

Beograd -- Član Predsedništva Demokratske stranke Božidar Đelić kaže da se pokazalo da postoji sinergija, a ne sukobljenost izmedju ciljeva i Evropa i Kosovo.

"Zapravo braneći evropsku ideju, Srbija je uspela da pronadje teške kompromise, ali korisne za Srbe na Kosovu i Metohiji i celu našu državu i istovremeno se približila našem evropskom cilju", rekao je Đelić

Prema njegovim rečcima buduća >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vlada, za koju ne sumnja da će je predvoditi DS, u tom domenu će imati kao prvi zadatak da "reši ono što treba da bude rešeno" da bi Srbija do kraja godine dobila datum za početak pregovora za ulazak u EU.

"To neće biti lako uraditi, ali verujem da će se, kao što je to bio slučaj sa kandidaturom, pronaći teški ali veoma prihvatljivi kompromisi da Srbija dobije taj datum do kraja godine", rekao je Đelić.

On je ukazao da se lane u decembru oko statusa kandidata pokazalo da će što se brže i jasnije izjasni svaka zemlja članica EU, utoliko biti bolje po Srbiju.

"Zbog toga bi trebalo pokušati da na junskom, ili ako je to prerano zbog formiranja vlade, onda na septembarskom evropskom samitu da ti uslovi budu stavljeni crno na belo", rekao je Đelić, bivši potpredsednik vlade za evropske integracije.

Urednik časopisa izazovi evropskih integracija Nikola Jovanović je učestvujući na tribini rekao da je obično slučaj u Srbiji da se sve stvari obavljaju na teži način i da se ide težim putem, "najčešće ne našom krivicom".

Jovanović, koji je savetnik ministra za spoljne poslova, naveo je da su nasledili vekovni politički problem koji se nije mogao rešiti preko noći.

On je dodao da bi verovatno neki u tako teškoj situaciji odustali, ali da se istrajalo u teškim okolnostima na evropskom putu.

"Zaista smatram da niko ne može da nam kaže da na pitanjima koji se tiču međunarodnog kredibiliteta, državničke odgovornosti, nacionalnog interesa, iko u ovoj zemlji može ovoj vladi i ovoj stranci da drži lekcije", rekao je Nikola Jovanović.
Pogledaj vesti o: Sinergija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.