Izvor: Scandal.rs, 11.Feb.2016, 15:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milan Popović: Izgubio sam na sudu jer sam Srbin

Biznismen Milan Popović  za “Blic” je prokomentarisao odluku Županijskog suda u Zagrebu kojom je doneta presuda da če njegov sin ponovo početi da pohađa privatni vrtić od 400 evra u koji ga je upisala Severina bez prethodne konsultacije sa njim.

“Treći put zaredom, Županijski sud nipodaštava mene kao zakonskog staratelja i oca i uskraćuje moje zakonsko pravo da brinem i staram se o svome detetu ravnopravno >> Pročitaj celu vest na sajtu Scandal.rs << sa njegovom majkom. I dok se hrvatski sistem s jedne strane diči najvišim standardima zaštite dece, po svemu sudeći samo deklarativno, odluka, poput ove, potvrđuje upravo suprotno, poraz tog sistema, jer se osnovo načelo zajedničkog roditeljskog starateljstva u praksi redovno krši. Nikada nisam pravio bilo kakvu razliku između ljudi različitih veroispovesti, nacionalnosti i boji kože, ali počinjem da verujem da odluke Županijskog suda možda imaju veze sa mojim poreklom i zato što sam Srbin.

Po diskriminatorskim presudama Županijskog suda, stiče se utisak da otac treba biti samo povremeni posetilac deteta i dobar platiša alimentacije.

Sigurno je da ću pravdu potražiti pred najvišim sudskim instancama Hrvatske, ali samo kao uvod u problematizaciju ovog pitanja pred Evropskim sudom u Strazburu i drugim najvišim institucijama Veća Evrope i Evropske Unije. Verujem da mnogi očevi na području bivše države ili cele regije imaju ovakve i slične probleme i siguran sam da mnogi dobri ali diskriminisani očevi imaju šta reći na ovu temu”, kaže Milan za “Blic”.

Inače, Severina je podnela tužbu da se vrtiću naloži da upiše dete mimo očeve saglasnosti. Prvostepeni sud je smatrao da to nije pitanje za njega i da roditelji treba da se dogovore, ali je drugostepeni sud usvojio Severininu žalbu i naložio vrtiću da upiše dete mimo očeve dozvole.

Nastavak na Scandal.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Scandal.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Scandal.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.