UN upozorava na prodaju dece sa Haitija

Izvor: Vesti-online.com, 04.Feb.2010, 21:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UN upozorava na prodaju dece sa Haitija

Fond Ujedinjenih nacija za decu (UNICEF) upozorio je danas da se, posle razornog zemljotresa, Haiti suočava sa dosada neviđenom krizom zaštite nezbrinute dece.

"Imajući u vidu razvoj situacije, postaje jasno da je ovo najveća kriza zbrinjavanja dece koja su ostala sama", izjavila je zamenica direktora UNICEF-a Hilde Frafjod Džonson.

Ona je upozorila da je povećan rizik od krijumčarenja dece, njihove prodaje u roblje i ilegalnog usvajanja.

Oko >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << 40 odsto dece živelo je u apsolutnom siromaštvu, a 300.000 boravilo je u sirotištima pre zemljotresa u Porto Prensu i okolnim područjima, navodi UNICEF.

Oko 50.000 dece izgubilo je oba roditelja, prenose agencije.

"Sa zemljotresom je značajno porastao broj dece o kojoj niko ne brine ili su razdvojena od roditelja", rekla je Džonson novinarima, ali nije mogla da precizira o kojem je broju reč.

Ona je rekla da postoje teškoće u pronalaženju njihovih roditelja ili porodica koje bi preuzele brigu o ovoj deci.

UNICEF je objavio apel da se sakupi 1,2 milijardi dolara za pomoć deci u 28 zemalja i teritorija širom sveta, koji su najteže pogođeni humanitarnim krizama.

"Haiti je već spadao u krizne zemlje pre zemljotresa", rekla je Džonson i objasnila to posledicama uragana, građanskih nemira i siromaštva.

Kuće, objekti državnih institucija, škole, bolnice i električna i vodovodna infrastruktura uništeni su u zemljotresu jačine sedam stepeni, koji je 12. januara pogodio Haiti.
Pogledaj vesti o: Seizmološki Zavod Srbije

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.