Izvor: Piplmetar.rs, 08.Mar.2024, 09:31

Šta nudi TCL televizor sa ekranom dijagonale 163 inča koji košta 100.000 evra?

MicroLED tehnologija i dalje nije spremna za masovno tržište, ali za modularne velike televizore sada postoji više izbora, pošto se nakon kompanija Samsung i LG, i kineski TCL pridružuje ovom klubu. X11 Max je TCL televizor sa ogromnom dužinom dijagonale od 163 inča, čija je prodaja na kineskom tržištu počela po ceni od 799.999 juana, što je nešto više od 100.000 evra po aktuelnom kursu.
Da stavimo to u kontekst, za taj novac, doduše pre aktuelne inflacije, ste mogli da >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << kupite stan u Beogradu od oko 40 kvadrata, dok je sada za te pare moguće naći garsonjeru. Ipak, to je i dalje garsonjera, odnosno stambeni objekat, a na drugoj strani, imamo televizor. Pa, šta onda on sve donosi i premašuje li pogodnosti koje bi donela i jedna garsonjera? Procenite sami na osnovu njegovih karakteristika.
Ovaj skoro džinovski TCL televizor navodno postiže masksimalnu osvetljenost od 10.000 nita kroz tzv. Extreme Dynamic Range (XDR). Međutim, ovo bi trebalo da važi samo za malu površinu televizora, odnosno ova osvetljenost je selektivna. Samsung i LG su ranije govorili o vrednostima između 1.200 i 1.600 nita, ali nije jasno da li su ovi podaci direktno uporedivi.
Dubina boje ovog televizora navedena je kao „22bit+“, ali šta tačno to podrazumeva, kompanija tek treba da objasni. Uz to, TCL navodi da se vek trajanja LED dioda procenjuje na nešto više od 100.000 sati, a slična trajnost sada se pripisuje i OLED ekranima.

cnbeta.com.tw
Na strani rezolucije, X11H modela i dalje nema preciznih informacija, ali jedan od izveštaja sa društvenih mreža navodi da on sadrži „više od 24 miliona samosvetlećih RGB čipova“. Za audio sistem, navodno će biti dostupna konfiguracija 6.2.2 sa 10 kanala, kao i konfiguracija 7.1.4 sa 12 kanala.
Drugi izveštaji navode da se TCL televizor X11H Max sa 163 inča i svojih 799.999 juana, odnosno 100.000 evra čak može nazvati „pristupačnim“ u poređenju sa Samsung 110-inčnim microLED televizorom koji košta preko milion juana, što je bliže cifri od 150.000 evra.

cnbeta.com.tw
Međutim, za široke narodne mase, microLED još uvek nije tema, jer je tehnologija skupa i i dalje je treba razvijati kako bi ona mogla da postane eventualno pristupačnija. Ipak, sada gotovo pet godina stara prognoza tržišnih istraživača na koju podseća nemački portal ComputerBase, o spremnosti microLED ekrana za masovno tržište, ne deluje previše pesimistički.
Prema toj prognozi, tehnologija će 2026. godine biti spremna za masovnu upotrebu. Budući da se trenutno fokusira na OLED ekrane, koji u sve više segmenata zamenjuju LCD ekrane, postoji mogućnost da će potrajati i nešto duže.
Novi trendovi u oblasti microLED su providni ekrani poput onih koje je Samsung predstavio na sajmu CES, kao i Lenovo na MWC 2024. Međutim, kod Lenovo kompanije se pokazalo da je navodni AUO panel od 17,3 inča kvalitativno još uvek loš, tako da se ne može govoriti o skorom puštanju na tržište.
U svakom slučaju, za 100.000 evra i dalje nije poznato previše detalja za „olaku“ kupovinu, ali činjenica je da se microLED tržište proširuje, doduše više za kompanije ili dobrostojeće vlasnike kućnih bioskopa. Mi ostali ćemo morati da  sačekamo još neko vreme dok ova tehnologija ne bude šire dostupna sa precizno određenim prednostima i manama koje nudi.
Trenutno garsonjera možda deluje kao pametniji izbor?

Opširnije
Izvor: Benchmark.rs

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.