Samsung zabranio korišćenje ChatGPT-a i drugih AI alata

Izvor: B92, 03.Maj.2023, 11:55

Samsung zabranio korišćenje ChatGPT-a i drugih AI alata

Uz Samsung i neke banke s Wall Streeta zabranile su ili ograničile upotrebu AI alata u poslovnim procesima.

Kompanija Samsung imala je nedavno problema s curenjem sopstvenih tajnih poslovnih podataka, tako da je na snazi novo pravilo – nema upotrebe popularnih AI alata kao što su ChatGPT, Google Bard i Bing iz bezbednosnih razloga.

Samsungovi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << inženjeri koristili su ChatGPT tokom obavljanja određenih zadataka i rešavanja problema u sektoru za razvoj poluprovodnika.

I dok su zaposleni s radošću prihvatili ideju da veštačka inteligencija rešava probleme umesto njih, napravili su i veliku grešku.

Poslovne tajne nisu više tajne

Naime, uneli su strogo poverljive podatke u ChatGPT i time zapravo prekršili odredbe o tajnosti. U alat su uneli izvorni kod za novi program i beleške sa internih sastanaka. Problem nije samo u tome što su ti podaci izašli iz kompanije, već što su ubačeni u alat koji sve unesene podatke koristi za učenje veštačke inteligencije. U praksi to znači da su sve poslovne tajne koje su Samsungovi inženjeri ubacili u ChatGPT u rukama vlasnika tog alata, kompanije OpenAI.

I druge velike kompanije zabrinute

Samsung nije jedina velika kompanija koja je izrazila zabrinutost zbog ove tehnologije. U februaru, samo nekoliko meseci nakon što je OpenAI-jeva četbot usluga izazvala veliko interesovanje, neke banke s Wall Streeta, uključujući JPMorgan Chase & Co., Bank of America Corp. i Citigroup Inc., zabranile su ili ograničile upotrebu ove tehnologije.

Nova pravila Samsunga zabranjuju upotrebu generativnih AI sistema na računarima, tabletima i telefonima zaposlenih, kao i na internim mrežama.

Samsung je zamolio zaposlene koji koriste ChatGPT i druge alate na ličnim uređajima da ne šalju nikakve informacije u vezi sa kompanijom ili lične podatke koji bi mogli da otkriju njegovo intelektualno vlasništvo. Upozorava se da bi kršenje novih pravila moglo da rezultira otkazom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Samsung zabranio korišćenje ChatGPT-a i drugih AI alata

Izvor: B92, 03.Maj.2023

Uz Samsung i neke banke s Wall Streeta zabranile su ili ograničile upotrebu AI alata u poslovnim procesima.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.