Samsung Galaxy Z Fold4 nakon 9 meseci: Obe strane medalje

Izvor: Piplmetar.rs, 09.Jul.2023, 12:00

Samsung Galaxy Z Fold4 nakon 9 meseci: Obe strane medalje

Nakon malo više od devet meseci aktivnog korišćenja Galaxy Z Fold4 telefona, imao sam potrebu da se osvrnem i sa vama podelim svoje utiske vezane za korišćenje savitljivog telefona svaki dan.
Pre svega, moram napomenuti da ja volim velike telefone. Oduvek sam ih voleo, bilo da su u pitanju Nokia N95, NGage, LG G5, Galaxy Note ili Huawei Mate serije, pa čak i mutanti između telefona i tableta, kao što je Dell Streak… Nikada nisam imao problem da mi nešto veće dimenzijeuređaja >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << u džepu toliko smetaju.
Prelazak na Z Fold seriju je upravo zbog toga, autoru ovih redova, delovao kao logičan korak. Preskočio sam Z Fold2, jer mi je Note 10+ savršeno radio i posle nekoliko godina. Međutim kada je Samsung počeo da meša S i Note seriju, shvatio sam da je vreme za promene.
Fold3 Fold3 sam počeo da koristim nedavno nakon premijere i nekako se vrlo lako navikao na telefon koji se po potrebi transformiše u tablet. Iznenadili biste se koliko je ovo zgodno za svakodnevnu upotrebu. Fold3 je u tom trenutku bio prvi pravi, zreli telefon sa savitljivim ekranom na tržištu.


Kada kažem zreli, pre svega mislim po pitanju softvera, ali postojale su neke stvari na koje ste morali da se naviknete. Kamera je bila znatno lošija od premijum klase, baterija je jedva izdržavala ceo dan, a prednji ekran je bio preuzak za poslove kao što je kucanje poruka.
Fold4 Cena od skoro 200.000 dinara za Fold4 delovala je nelogično, posebno jer su razlike između ova dva telefona bile vrlo skromne. Ili je to bar tako izgledalo neiskusnom oku korisnika. Korisniku Fold3 telefona, upravo te razlike bile su više nego dovoljne za prelazak: znatno bolje kamere, malo širi prednji ekran, bolja baterija, bolje bežično punjenje, jači čipset i nova šarka. Naravno Samsung se hvalio i da je unapredio fabričku foliju na unutrašnjem ekranu, ali smo u tom trenutku morali samo da im verujemo na reč. Devet meseci kasnije, sa sigurnošću mogu da kažem da nije bio u pitanju marketinški trik.
Izdržljivost Jedan od problema koji imaju korisnici normalnih telefona (nije da Fold4 nije normalan) je izdržljivost. Međutim, čini se da se, baš zbog tih bojazni Samsung baš trudi da svoje savitljive telefone napravi izdržljivijim od prosečnih telefona.
Da, unutrašnji ekran možete da oštetite ako ga jako pritisnete noktom, jer je u pitanju jako tanko, savitljivo staklo, prekriveno mekanim plastičnim slojem. Ali zašto biste jako pritiskali ekran telefona noktom? Ja konkretno nikad nisam. Za razliku od Fold3, kojem se posle 6 meseci odlepila zaštitna folija unutrašnjeg ekrana, ovde tih problema (i koja je zamenjena u garantnom roku), ni nakon 9 meseci nema ni u najavi.


Pošto ne volim da nosim maske na svojim telefonima, Fold3 i Fold4 imaju jednu lošu osobinu, a to je da im se bez maske vrlo brzo skine boja oko prstenova kamere, jer se na njih oslanjaju na ravnu površinu kada ih odložite. Stoga je maska topla preporuka. Maska sprečava i ono fino uglačavanje matiranog stakla u donjim delovima, koje se neizbežno desi posle 6 meseci.
Maska ili bez maske? Ovo pitanje je starije od kokoške i jajeta. Bez maske, svaki (skoro) telefon je lep, posebno oni sa zakrivljenim ekranom. Sa maskom su svi isti, posebno sa onim jeftinim providnim koje se isporučuju u paketu.
Uz Fold3 Samsung je prodavao svoje maske koje nikako nisu bile jeftine, ali kako nije ni telefon, ja sam je, posle oljuštenih prstenova kamere – pazario. Ono što je dobro je što jako lepo štiti telefon, a ono što mi se ne sviđa, je što su sa maskama svi telefoni – isti. Džabe se neko trudio oko dizajna godinu dana, kada vi stavite telefon od 1.500 evra u providnu masku od 1.500 dinara.
Razlozi za to su pre svega praktične prirode – lakše ćete prodati telefon posle godinu dana ako je sve vreme bio u futroli sa zaštitnim staklom, ali što ste onda uopšte kupovali lep telefon i divili se dizajnu, kada nemate priliku da u njemu uživate?
Fold4 maska je malo promenjena i, sem činjenice da je još skuplja, ima postolje, koje vam omogućava da telefon udobno smestite pod uglom i uživate u gledanju filma, serije ili jednosatnog videa o najboljim kamerama na telefonima 2023. godine. Upravo to je nedostajalo maski Fold3.

Marko Nešović
Jedan savet: Fold telefoni su vrlo specifični, i dok kod drugih, popularnih telefona, razne maske mogu lepo da se uklope, ovde je jako bitan kvalitet izrade i nikada nisam naišao na masku koja lepo stoji, ne mrda se i ne smeta, a da nije originalna Samsung maska. Isto tako nažalost, te maske koštaju u proseku oko 7-10 hiljada dinara.
Šarka Jedno od unapređenja kod Fold4 je nova šarka koja spaja dve polovine telefona. Iako je i ona na Fold3 bila odlična, ova je još odličnija. Proces otvaranja i zatvaranja ekrana je fluidan, telefon stoji otvoren u bilo kojoj poziciji, ali je i dalje prisutan razmak između dve polovine kada je telefon sklopljen.


I posle devet i po meseci aktivnog korišćenja, sve funkcioniše bolje od očekivanog, rekao bih kao prvog dana. Otpornost na vodu i prašinu savršeno radi. Primera radi, ja volim da slušam podkaste i audio knjige dok se kupam (ne dižite obrvu, kao da vi nemate neke tako blesave navike?). Em su zvučnici izuzetno jaki, em volim da je telefon blizu. Nisam se baš trudio da ga tuširam, ali uvek na njemu završi malo vode  – nikada zbog toga nisam imao niti jedan problem.
Kamere Videli ste u našem testu, ovo je najveća razlika. Nova kamera je duplo bolja od stare. Nažalost, to i dalje nije na nivou S23 Ultra serije, kao što priliči najskupljim telefonima, ali je sve bolje – dnevne, noćne, manje šuma, dobra zum kamera. U principu, Z Fold4 ima jako dobru kameru, ali, i dalje za klasu ispod klasičnih premijum modela, što je prava šteta.


S druge strane, Z Fold4 može da koristi primarnu kameru za selfije tako što se spoljni ekran koristi za kadriranje. Sve to funkcioniše krajnje jednostavno. Pritisnete jedan taster, okrenete telefon naopako, napravite gest rukom (pokazalo se najefikasnije), i eto vama selfija tri klase boljeg od najbolje selfi kamere na svetu.


Za razliku od drugih savitljivih telefona, Samsung se baš potrudio da ovo radi dobro, jednostavno i intuitivno. Možda bi bilo bolje da pored slike dobijete opciju da promenite još neki parametar ili vidite neku sliku iz galerije, ali verujem da će i to da stigne uskoro.
Kao neko ko ne voli previše da pravi selfije, što možete videti po mojim recenzijama, gde ja uglavnom namolim Neksija da napravi dobre selfije. Međutim, Fold4 je toliko dobar, da sam i ja počeo to da koristim.
Ukratko: ako vam je kamera bitna, a imate Fold2 ili Fold3, Fold4 je apsolutno opravdan i logičan korak.
Baterija, punjač (kojeg nema) Kao što već znate, jedna od stvari koje me nerviraju godinama unazad kod Apple i Samsung telefona, sada se polako preliva i na druge proizvođače. Pod izgovorom zaštite životne sredine i nepotrebnog gomilanja otpada, punjači se sve ređe isporučuju u paketu telefona, kao i slušalice.
To se na kraju svede na to da uz telefon, koji na popustu košta 190.000 dinara, treba da platite još 6.000 dinara za 45 W punjač. Nažalost, i sa tim punjačem punjenje od 0 do 100% traje 75 minuta (83 minuta sa 25 W). To je jedna od stvari koje se nisu promenile, i jedan od razloga zbog kojih bih razmislio da promenim telefon, posebno kada na test stigne neki od telefona sa punjačima od 90 ili 120 W, koji se pune za dvadesetak minuta, odnosno oko 70% za 10 minuta.

Ovo je punjač koji ne dobijate u pakovanjuSamsung
Baterija je, u odnosu na Fold3 bolja za nekoliko sati u toku dana. To vam u praksi omogućava da pred kraj dana nećete uvek morati da jurite punjač. Sa gomilom funkcionalnosti koje štite vašu bateriju, nakon 9 meseci ne deluje da je kapacitet degradirao, čak i bez onih agresivnih sistema koji limitiraju bateriju na 85% zarad održavanja kapaciteta na duge staze.
Napomenuću i da se sećam da sam tokom testa primetio da telefon ima brže bežično i reverzno punjenje, ali nisam tome pridavao više pažnje. Međutim, kao neko ko koristi Samsung pametni sat, koji može da se puni samo preko originalnog punjača i Samsung telefona, primetio sam da se sat mnogo brže puni preko Fold4 nego preko Fold3, iako Samsung nigde nije navodio brže bežično punjenje. Da li je u pitanju drugi čipset ili nešto treće, nisam siguran, ali em se telefon brzo puni, em brže puni druge uređaje.
Zagrevanje je i dalje prisutno sa brzim i bežičnim punjačima i čini se da maska doprinosi da se telefon više zagreje, ali sem tog polu-prijatnog osećaja nekih 30 sekundi, dok se telefon ne ohladi, ne bih previše zakerao oko toga
Multitasking Jedna od stvari na koje sam se navikao pre dosta godina je Swipe navigacija. Umesto korišćenja tri tastera, nekada fizička, a sada softverska, nikada mi nije imalo previše smisla da mi ekran zauzimaju tri tastera, pa su gestovi postali logično rešenje.

Taskbar
Samsung je sa novijim verzijama korisničkog interfejsa uveo takozvani taskbar – traku sa najčešće korišćenim aplikacijama koja je jedna od najkorisnijih stvari na ovom telefonu. Ikada.
Taskbar omogućava brzo skačete sa aplikacije na aplikaciju, jer su one uvek dole, a kad vam ne trebaju, samo zadržite taj deo prstom na dve sekunde, i one nestanu.
Spoljni ekran Spoljni ekran je širi za nekoliko milimetara i to se zaista oseća u radu. Nažalost, nakon telefona kao što su Huawei Mate X3 ili Honor Magic Vs, koji imaju ekrane pune širine, korišćenje uskog, malog ekrana je, pored baterije i punjača, možda i najveći problem ovog telefona. Bar za mene. Telefon u 80% slučajeva koristite rasklopljenog – da proverite mejl, odgovorite na poruku i slično.
Nažalost, za nekog ko nema prste za sviranje klavira, kuckanje poruka na ekranu koji je za prst uži nego što bi trebalo rezultuje čestim greškama. Još kad tome dodate masku koja je deblja sa leve strane stvari se nikako ne popravljaju… Iskreno se nadam da će na Z Fold5 nešto da promeni po tom pitanju, mada po renderima koje smo videli, ne deluje tako.

Poruka na spoljnom (levo) i unutrašnjem ekranu (desno)
Sem toga, spoljni ekran je osetljiv, i ako skinete fabričku foliju, bez obzira na Gorilla Glass Victus+ zaštitu, uspećete da ga izgrebete. Ne pitajte kako znam. Dakle, ili maska ili folija.
Softver Iako možda ne deluje tako na prvi pogled, Samsung i Apple su dve kompanije koje u svoj softver ulažu deset puta više od svih ostalih zajedno, i to se vidi. Posebno se vidi kada imate priliku da testirate najrazličitije telefone, pa iz prve ruke isprobavate šta je šta i šta kako radi.
A kod telefona sa savitljivim ekranima, softver je ključan. Počev od pomenutih opcija za selfije sa spoljnim ekranom, preko prebacivanja aplikacija, optimizacije istih u različitim režimima rada, Samsung je svetlosnim godinama ispred svih ostalih, i ne deluje da će to uskoro da se promeni.
Da li vam treba telefon sa savitljivim ekranom? Meni je odgovor na ovo pitanje mnogo lakši: pitao sam Samsung da mi daju Fold2 na korišćenje na par meseci, i čim je došao Fold3, znao sam da je to telefon za mene. Isto je bilo i sa Fold4. ta fleksibilnost koju vam daje veliki ekran jednaka je tabletu u džepu, a u situacijama kao što su velike tabele, analitika, i uživanje u multimedijalnom sadržaju, nijedan telefon nije ni blizu.
Ruku na srce, ni Fold4 nije savršen. Punjenje i baterija nisu na nivou flegšip telefona 2023. godine. Kamere bi trebalo da budu bolje, a spoljni ekran malo širi, videli smo na drugim telefonima da to može. Dobra stvar je da Samsung sluša povratne informacije i verujemo da će Fold5 rešiti neke od stvari koje smo pomenuli.


Ipak, Galaxy Z Fold i Z Flip telefoni nisu za svakoga. U pitanju su premijum premijuma, i visoka cena je često nepremostiv faktor za većinu korisnika. Ruku na srce, Fold serija cenovno nije daleko od Apple 14 Pro serije telefona, pa ni od S23 Ultra, tako da sa rastom cena drugih telefona i ovaj jaz se smanjuje. Još ako to sve razbijete na rate, ili ugovor kod operatera, ni 200.000 ne boli previše kada se „rastegne“. Zauzvrat vi dobijate jedan izuzetan telefon koji je savršen u svim svojim manama i definitivno predvodi industriju u pravom smeru.
A usek na sredini? Naviknete se posle dva dana i više ga ne primećujete. Ko kaže da nije tako, verovatno je Fold4 video samo na reklami.
Opširnije
Izvor: Benchmark.rs

Pogledaj vesti o: Nokia

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.