Samsung Galaxy A5 – iskorak u premium klasu

Izvor: ItRešenja.com, 10.Feb.2017, 00:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samsung Galaxy A5 – iskorak u premium klasu

Testirali smo novi Samsungov telefon koji ima predispozicije da poremeti odnos snaga u jasno definisanim klasama ovog poznatog proizvođača. Po toj klasifikaciji, S serija telefona (bez dodatka Lite) predstavlja flagship modele koji su namenjeni najzahtevnijim korisnicima. S druge strane, modeli iz A serije predstavljaju proizvode iz srednjeg ranga. Međutim, nakon prošlogodišnjeg promašaja sa Samsung Galaxy Note 7 modelom, Samsungu >> Pročitaj celu vest na sajtu ItRešenja.com << je trebao neki dobar zamajac kako bi ponovo stekao poverenje korisnika. Po svemu sudeći, taj zamajac oličen je u modelu Samsung Galaxy A5, u verziji za 2017. godinu.

Na našem tržištu ovaj telefon pojavio se početkom februara, a zahvaljujući ljubaznosti lokalne Samsung kancelarije odmah smo ga dobili na testiranje. Pre nego što ga detaljnije predstavimo treba imati na umu jednu stvar. Model A5 prvi put je predstavljen prošle godine, a sada se pred nama našao potpuno novi proizvod koji je samo nasledio staro ime, dok se po funkcionalnosti prošlogodišnja i nova verzija značajno razlikuju.

Po svom izgledu Samsung Galaxy A5 veoma podseća na model S7. Poseduje za nijansu manji ekran (dijagonale 5.2 inča), a proizvodi se u nekoliko različitih boja (bela, crna, plava, roze i zlatna). Telefon je tanak i veoma lepo leži u ruci. Pomenuti displej ima 1080p rezoluciju, a zasnovan je na Super AMOLED tehnologiji. Kvalitet i zasićenost boja je na vrhunskom kvalitetu, a Samsung je dodao i softver uz čiju pomoć mogu da se ručno podese nivoi zasićena osnovnih boja. Jedna od interesantnih stvari u tom softveru je „Blue Light Filter“ mod, koji smanjuje intenzitet plave boje. Kako su naučna ispitivanja pokazala da plavo svetlo negativno utiče na kvalitet sna, Samsung je korisnicima ovih telefona omogućio da pomenuti filter aktiviraju u noćnim satima, čime će sebi obezbediti bolje spavanje.

Iako koristi novi USB Type-C port za povezivanje i punjenje, Samsung Galaxy A5 je zadržao i klasičan priključak za slušalice. Ipak to mu nije smetalo da dobije IP68 sertifikat o vodonepropusnosti, koji garantuje da će telefon izdržati zaranjanje u vodu do dubine od jednog metra, u periodu od 30 minuta. Na prednjem dugmetu implementirana je i kontrola otiska prsta, koja predstavlja još jednu potvrdu o nameri Samsunga da sa ovim modelom izbriše granice između srednje i visoke klase telefona.

Mnogo važniji dokaz da Samsung ozbiljno želi da ukloni razliku u klasama telefona je hardver od kojeg je sastavljen. A5 je zasnovan na najnovijem osmojezgarnom Exynos 7880 procesoru, koji je za nekih petnaestak procenata ubrzan u odnosu na Galaxy A5 iz 2016. godine. Takođe, umesto nekadašnjih 2 GB, sada telefon poseduje 3 GB RAM-a, kao i 32 GB smeštajnog prostora koji je preko eksterne MicroSD kartice proširiv čak do 256 GB. Za grafiku je zadužen Mali-T830MP3 čip koji je sposoban da se izbori i sa najzahtevnijim igrama današnjice. Doduše, one će moći da se igraju na nekom srednjem nivou podešavanja, dok sve iole manje zahtevne igre može da „potera“ sa punim nivoom detalja. Na poznatom AnTuTu test dobili smo rezultat od solidnih 60.451poena.

Vrlo neuobičajeno za Samsung, model A5 ima ugrađenu bateriju, koja je kapaciteta 3000 mAh. Preko USB Type-C slota i punjača koji se dobija u paketu, punjenje do 80% moguće je za manje od 60 minuta, dok će baterija biti potpuno napunjena već posle 90 minuta. Zahvaljujući efikasnom procesoru, potrošnja baterije je na niskom nivou. Nakon sat vremena slušanja muzike (sa ugašenim ekranom), potrošeno je samo 3% kapaciteta, za isti vremenski period gledanja video zapisa 8%, a igranjem zahtevnih igara u istom intervalu uspeli smo da potrošimo samo 13% baterije.

Samsung je odlučio da na ovom modelu ugradi identične prednje i zadnje kamere od po 16 MP. Kvalitet fotografija je odličan na dnevnom svetlu i za nijansu lošiji prilikom slabog osvetljenja, ali slobodno možemo da kažemo da je iznad proseka za srednju klasu kojoj nominalno pripada. A zahvaljujući velikoj rezoluciji prednje kamere, možete da očekujete atraktivne selfi fotografije. Jedan od retkih podsetnika da je suštinski i cenovno ovo telefon srednje klase je ograničenje snimanja u 1080p rezoluciji (Premium klasa obično omogućava 2K ili 4K rezolucije snimanja).

Na telefonu je instaliran Android 6.0.1, delimično prilagođen putem Samsungovog TouchWiz interfejsa. Proizvođač je najavio i da će pre kraja prvog kvartala 2017. godine biti dostupan i update na Nougat.

Naša konačna ocena testiranja ovog telefona je odlična. Samsung Galaxy A5 ne samo da je opravdao naša očekivanja, već ih je u velikoj meri i prevazišao. Po ceni koja je značajno niža od flagship modela dobija se telefon koji se po performansama, kvalitetu izrade i funkcionalnosti bez problema mogao svrstati u S, a ne u A klasu.

Telefon je počeo da se prodaje u Srbiji 3. februara, po ceni od oko 450 evra.

Nastavak na ItRešenja.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta ItRešenja.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta ItRešenja.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.