Predstavljeni WP7 telefoni

Izvor: B92, 12.Okt.2010, 12:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstavljeni WP7 telefoni

Tokom jučerašnjeg dana, u Njujorku, Microsoft je zvanično predstavio novu verziju svog operativnog sistema za mobilne uređaje - Windows Phone 7, ali i najavio telefone bazirane na njemu.

Izvor: MobiHobi




U prvom talasu, telefoni će se na tržištu naći najkasnije do predstojećih praznika, a ponudiće ih preko 60 mobilnih operatera iz preko 30 zemalja iz Evrope, Severne Amerike, Azije i Australije.

Microsoft obećava šarenolike i veoma >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << moćne uređaje kompanija kakve su Dell, HTC, LG i Samsung, pošto sve one praktikuju brze Qualcomm Snapdragon procesore. Drugi talas telefona očekuje se u prvoj polovini 2011. god, kada se zapravo očekuju modeli kompatibilni sa CDMA mrežama (koje "neguju" američki operateri Sprinti Verizon).

Windows Phone 7 nije interesantan samo zbog potpuno novog interfejsa, već i zbog integracije sa raznim uslugama kompanije Microsoft, kakve su Xbox LIVE, Office, Zune, Windows Live, Bing i dr. Glavni ekran je podeljen u dinamične "boksiće" (Live Tiles), u kojima se različiti sadržaji (informacije) automatski osvežavaju (na tome će delom i biti zasnovana marketinška kampanja). Korisnik može da bira da li će to biti informacije neke aplikacije, sajta ili muzičkog plejera.

Platforma ima veliki potencijal za mobilne interaktivne igrice, obezbeđen integracijom sa pomenutim servisom Xbox LIVE. Poznata kuća Electronic Arts (EA) već je predstavila i prve igrice za novu platformu, koje će biti dostupne u narednim nedeljama (svi EA naslovi za WP7 podržavaće Xbox LIVE).

Integracija sa servisom Zune, omogućava korisnicima da pristupe muzičkoj kolekciji sa računara i da kupuju muziku sa Windows Marketplacea. Pretraživanje svih sadržaja (kontakti, Marketplace, email, Web) povereno je aplikaciji Bing, a za tu namenu predviđen je i poseban taster na kućištu telefona.

Microsoft je objavio podužu listu operatera koji će ponuditi WP7 telefone u određenim zemljama. Nas prvenstveno interesuje Evropa, a na spisku naše tržište se ne pominje.

Tako saznajemo da će O2 ponuditi HTC HD7 u Britaniji, te da Orange sprema HTC 7 Mozart, Samsung Omnia 7 i LG Optimus 7 za Britaniju i Francusku, a Telefonica za Španiju modele HTC HD7, Samsung Omnia 7 i LG Optimus 7. Telekom Deutschland će prodavati HTC 7 Mozart i Samsung Omnia 7 u Nemačkoj, a čuveni Vodafone za tržišta Nemačke, Španije i Britanije planira telefone HTC 7 Trophy i LG Optimus 7.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.