Koncept RTX 4060 Ti grafičke karte sa dodatnim slotom za M2 SSD

Izvor: Piplmetar.rs, 02.Jul.2023, 22:30

Koncept RTX 4060 Ti grafičke karte sa dodatnim slotom za M2 SSD

Ne, ne, ako ste pomislili da je ova ideja u korelaciji sa DirectStorage funkcijom o kojoj se u poslednje vreme dosta priča, nije suština u tome i nema nikakve direktne veze sa ovom opcijom, ali posredno svakako može da izvuče korist i na tom polju. Ovde je suština u tome da se bolje iskoriste raspoloživi resursi RTX 4060 Ti grafičke karte i raspoloživih PCIe komunkacionih linija. Suština ideje je da grafički procesor i M.2 SSD rade na istoj štampanoj ploči, a prikazani prototip je koristio >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << dodatni Samsung 980 PRO SSD od 2 TB.
Gejming grafičke karte iz “mejnstrim” klase, poput GeForce RTX 4060 modela obično koriste magistralu širine 8x PCIe komunikacionih linija, a neki od proizvođača koriste puni PICe x16 slot sa dodatnih 8x PCIe putanja. Rad M.2 SSD uređaja novije generacije zahteva 4x PCIe putanje, pa ovakav potez bi bio perfektno uklopljen sa prisustvam dva SSD slota na grafičkoj karti.
Jedna od prednosti ovog koncepta je laka zamena SSD uređaja u sistemu. Uobičajena procedura zamene, kada je SSD instaliran na samu matičnu ploču, zahteva niz komplikovanih procedura montaže i demontaže što zna da prilično nervira i otežava posao korisnicima koji često menjaju SSD. Ukoliko bi grafička karta imala dodatno mesto poput ove prikazane na fotografijama, čitava procedura zamene bi bila značajno olakšana i pojednostavljena.

wccftech
Sa druge strane to bi moglo da dovede do dodatnog porasta temperature ionako “vrućih” grafičkih karti. Zbog toga su vodili računa prilikom izrade štampne ploče, a sve u cilju kako bi se GPU hladnjak iskoristio da u isto vreme efikasno hladi i ugrađeni SSD.
Zbog toga ovaj prototip ima veći hladnjak produžen u delu pozicije SSD uređaja, pa mu je radna temperatura i do 10 stepeni Celzijusa niža u odnosu na one sa konvencionalnom pozicijom u sistemu. Takođe, ni potrošnja energije nije problem jer su M.2 SSD uređaji mali potrošači u kontekstu zahteva “mejnstrim” modela grafičkih kart i njihovih energetskih potreba koje zadovoljava prisustvo jednog 8-pinskog (150W) PCIe konektora, izveštava wccftech.
Kada su u pitanju performanse, ovako instaliran M.2 SSD nimalo ne zaostaje u odnosu na onaj instaliran na uobičajenu poziciju SSD slota na matičnoj ploči. Ova ideja je za sada u fazi koncepta i za sada nema informacija da bi se uskoro jedna ovakva grafička karta mogla naći u prodaji, niti ima informacija o mogućoj ceni.
Opširnije
Izvor: Benchmark.rs

Pogledaj vesti o: Samsung

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.