Izazov Samsunga Eplu

Izvor: Politika, 18.Sep.2010, 00:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izazov Samsunga Eplu

Predstavljen prvi istinski rival „ajpedu”

Od našeg stalnog dopisnika

Vašington, 17. septembraSamsung, južnokorejski džin potrošačke elektronike, prošle noći je u Njujorku predstavio svoju „kompjutersku tablicu“, odnosno izazivača veoma popularnom „ajpedu“ američke kompanije Epl, koji je za samo 80 dana prodat >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u više od tri miliona primeraka.

Reč je o novom uređaju i novoj vrsti kompjutera koji se sastoje samo od ekrana, bez tastature, kojima se upravlja dodirom prsta i čija je namena pre svega „konzumiranje“ medijskih sadržaja, od čitanja novina i časopisa, preko „surfovanja“ Internetom, do gledanja televizijskih emisija.

Samsungov uređaj se zove „galaksi tab“. Manji je i lakši od „ajpeda“ (ima ekran od sedam inča po dijagonali, umesto „ajpedovih“ 10 inča). Prednost mu, međutim, donosi to što ima dve kamere, jednu spreda (1,3 megapiksela), a drugu pozadi (3,2 Mp), koje mogu da se koriste za video razgovore („ajped“ nema nijednu). Nudi zatim dvostruko veću unutrašnju memoriju i mogućnost da se ona proširuje ubacivanjem kartica.

Mana je što baterija „galaksi taba“ traje nešto kraće od one na „ajpedu“: sedam sati rada prema 10 na Eplovom uređaju. Samsung se opredelio da „pogon“ njegove kompjuterske tablice bude operativni sistem Gugla, android, koji je sve popularnija platforma za „pametne“ mobilne telefone koji nastoje da sustignu zasad neprevaziđeni „ajfon“.

U ovdašnje prodavnice novi uređaj stiže za božićne praznike. Cena zasad nije obelodanjena, uz napomenu da će biti „konkurentna“.

M. Mišić

objavljeno: 18/09/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.