Za jedan posao osam kandidata

Izvor: Blic, 03.Apr.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za jedan posao osam kandidata

Moj prijatelj, koji je konkurisao na Sajmu zapošljavanja u Šumicama, dobio je posao farmaceuta tri meseca posle Sajma. Zato sam i došao danas, valjda ću i ja imati tu sreću - priča Zoran Novaković, jedan od oko osam hiljada Beograđana koji su se juče, u potrazi za poslom, tiskali u novobeogradskoj Hali sportova.



Blizu 8.000 nezaposlenih konkurisalo je za oko 1.200 radnih mesta, koja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su poslodavci juče ponudili. Četrdesetak firmi tražilo je razne kadrove, od niskokvalifikovanih zanatlija do diplomiranih ekonomista, pravnika i inženjera. Bilo je i poslova za koje nije bilo potrebno iskustvo, niti je bila naznačena starosna granica. Najviše biografija ostavljeno je na šalterima „EFG banke" i kompanije „Nelt", dok su preko 100 radnih mesta nudili „EFG banka", „Termoelektro" i osiguravajuće kuće.

- Učestvujemo godinama na sajmovima zapošljavanja jer je živa reč uvek bolja od pisane. Čim vidim osobu, mogu da procenim da li je odgovarajuća za našu firmu - objašnjava Jasmina Kujundžić, menadžer firme „Termoelektro". Ona dodaje da na sajmovima, u kontaktu sa kandidatima, poslodavci dobijaju ideje i za neka radna mesta koja nisu u ponudi. Dešava se da kod neke osobe prepoznaju potrebne kvalitete za neki drugi posao u okviru firme, pa uzmu kontakt i čuvaju ga dok se to mesto ne uprazni.

- Pričala sam sa devojkom koja mi se mnogo svidela, elokventna je, energična i voljna da uči. Odmah sam počela da razmišljam gde bismo mogli da je zaposlimo jer sam sigurna da bi se uklopila u našu firmu - kaže Jasmina.

Međutim, dešava se da u neposrednom kontaktu poslodavci odmah eliminišu pojedine kandidate jer smatraju da se ne uklapaju u profil radnika kakvog traže.

- Pošto su nam potrebni prodavci, iskustvo i stručna sprema nisu od presudnog značaja. Najbitnije je da je kandidat komunikativan i da ostavlja dobar utisak na buduće mušterije. Zbog toga sam već obeležila biografije koje nećemo uzeti u razmatranje - navodi Dobrila Knežević iz „Vajr neta", ispred čijeg je štanda takođe bila velika gužva.

Na prethodna dva sajma zapošljavanja u Novom Beogradu posao je dobilo 370 ljudi.

- U opštini Novi Beograd je u poslednjih nekoliko godina otvoreno preko 40.000 radnih mesta zahvaljujući ubrzanom ekonomskom razvoju - istakao je Željko Ožegović, predsednik ove opštine, koji je sa Draganom Đilasom, ministrom za NIP i Vladimirom Ilićem, državnim sekretarom za zapošljavanje, otvorio sajam.

Saveti za ulaganja

Nisu uzalud dolazili ni građani, koji ne traže radno mesto već žele da pokrenu sopstveni biznis jer su na Sajmu mogli da dobiju pravnu pomoć i ekonomske savete. Dragan Vuković, predsednik Centra za razvoj lokalne ekonomije, kaže da je do pre mesec dana izuzetno raslo interesovanje za samozapošljavanje. Najviše se otvaraju firme za ugradnju klima, čišćenje velikih kompanija i agencije za čuvanje dece.

Anketa: Koliko dugo tražite posao?

MARIJA ĐAPA, pravnik (30)


Tražim posao već godinu dana. Pokušavala sam i preko konkursa objavljenih na sajtu www.infostud.co.yu, ali me nisu pozvali čak ni na razgovor. Prihvatila bih i posao van svoje struke.

BILJANA JOVANOVIĆ, ekonomista (47)

Do maja prošle godine suprug i ja smo radili u „Teleoptiku" i otpušteni smo kad je preduzeće prodato. Posle sam bila na birou i radila u pekari, a sad tražim ili posao u struci ili kao prodavac.

ALEKSANDAR KOVAČEVIĆ, trgovac (40)

Juče sam dobio otkaz u prodavnici auto-delova, kao višak radne snage. Nadam se da ću na Sajmu uspeti da nađem sličan posao, mada sam konkurisao i za radno mesto vozača i magacionera.

MARINA MILIĆ, diplomirani tehnolog (26)

Radila sam kao asistent na Poljoprivrednom fakultetu do početka ove godine. Od tada, dnevno šaljem po pet CV, a pozvana sam samo na dva razgovora. Treba mi posao pa bih prihvatila bilo šta.

BOJAN BOŠKOVIĆ, elektrotehničar (22)

Pre dva dana sam otpušten, a do tada sam radio na Aerodromu. Danas ne tražim posao kao elektrotehničar nego ću konkurisati samo kod onih firmi kojima su potrebni radnici obezbeđenja.

MAJA MILOŠEVIĆ, diplomirani defektolog (30)

Već šest meseci pokušavam da se zaposlim. Konkurisala sam na oglase objavljene u „Poslovima". Pozvali su me na jedan razgovor, ali mesto je već bilo popunjeno. Sad tražim bilo kakav posao.

ALEKSANDAR SIMOVIĆ, student elektrotehnike (25)

Nikad nisam nigde radio, a prihvatio bih isključivo posao u svojoj struci. Ne očekujem puno od Sajma zapošljavanja zato što ne poznajem nikoga ko je na ovaj način dobio posao.

TIHOMIR MRĐIĆ, diplomirani inženjer (40)

Ovakvi sajmovi su, po meni, dosta korisni jer doprinose bržem zapošljavanju radnika. Zato sam i došao. Ne radim od početka godine, a nadam se da ću uskoro naći posao koji mi odgovara.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.