Poslodavci se žale na nepotpun CV

Izvor: S media, 24.Mar.2011, 08:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslodavci se žale na nepotpun CV

Na skoro svakom sajmu zapošljavanja posetioci predaju više od 10.000 radnih biografija, ali vrlo mali broj njih dođe do posla ili barem razgovora sa poslodavcem.

Stručnjaci u oblasti zapošljavanja tvrde da većina kandidata ne ume da napiše pregledan i informativan CV, što ih često košta zaposlenja.

Usled velike nezaposlenosti, na gotovo svaki oglas za posao u Beogradu prijavi se na hiljade kandidata. Danas gotovo nema firme koja od budućih radnika >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << ne zahteva da pošalju radnu biografiju i čitanje popularnih CV-ja prvi je korak u selekciji kadrova. Prema dosadašnjim iskustvima, veliki broj sugrađana zbog banalnih grešaka u prijavama ostaje bez zaposlenja.

Klonite se fraza

Poslodavci se svakodnevno sreću sa radnim biografijama u kojima od kandidata ne dobijaju informacije koje ih zanimanju, a ima i slučajeva kada nedostaju i osnovni podaci.

- Ubedljivo najveća greška, koja deluje banalno, ali se neretko događa, jeste da uz prijavu ne ostave nikakav kontakt telefon. Često to budu dobri kandidati, pa se dešava da ih tražimo preko Fejsbuka. Primetio sam i da ljudi koji prvi put traže posao šalju šture biografije, sa nepotpunim informacijama. Opisi tipa "vredan sam, ambiciozan" samo su fraze ako se to ne vidi u CV-ju kroz dodatno obrazovanje i treninge koje je kandidat pohađao u toku ili nakon školovanja. Takođe, ako je studirao, treba da napiše koliko je to trajalo i prosek ocena, a ako ima radno iskustvo, neophodan je opis aktivnosti koje je obavljao, da se jasno vidi šta je tačno kandidat do sada radio - navodi Marko Cvetković, zadužen za selekciju i regrutaciju kadrova u "Delta sportu".

Prilagodite CV poslu

Od Marine Antić, PR menadžera sajma zapošljavanja "Top džob", saznajemo da nezaposleni često ne posvete dovoljno pažnje detaljima u pisanju CV-ja.

- Neophodno je radnu biografiju svaki put prilagoditi poslu za koji se prijavljujete, tako što ćete naglasiti aktivnosti koje su relevantne za tu poziciju. Uvek podatke unosite hronološki, od najskorijeg datuma ka najstarijem i kada sačuvate dokument najbolje je da napišete svoje ime i prezime. Naslov mejla treba da bude jasan i morate napisati nešto smisleno u "telu" jer deluje vrlo neprofesionalno kada se pošalje prazan mejl. Takođe, prijava mora biti na jeziku na kom je i oglas. Kandidati o tim detaljima često ne vode računa i to ih neretko košta zaposlenja - kaže Marina Antić.

Prema poslednjim podacima, na evidenciji Filijale NSZ Beograd nalazi se 93.769 nezaposlenih, među kojima svaki četvrti ima manje od 30 godina, a oni su i najzainteresovaniji za obuke u traženju posla.

"Dani karijere" za nezaposlene

U sklopu sajma edukacije, praksi i poslova "Karijer dejs", prvi put se održavaju radionice pod nazivom "Dani karijere", namenjene svima koji žele da budu što bolji kandidati za posao. U prostorijama opštine Voždovac u subotu i nedelju, od 10 do 14 sati, biće održane radionice "Pisanje CV-ja", "Razgovor za posao", "Procena zapošljivosti kandidata" i "Kako se predstaviti poslodavcu", sa mogućnošću učestvovanja 70 kandidata. Inače, ovaj sajam održava se već 17 godina i prosečno ga poseti oko 10.000 ljudi.

(P r e s s foto:poslovi.infostud.com)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.