Na sajmovima zapošljavanja najtraženije zanatlije

Izvor: RTS, 19.Okt.2017, 16:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na sajmovima zapošljavanja najtraženije zanatlije

U više naših gradova održavaju se sajmovi zapošljavanja‚ koji nezaposlenima pružaju priliku da se lično predstave poslodavcima, da pronađu odgovarajući posao ili praksu u većim preduzećima. Na sajmu u Gornjem Milanovcu prvi put se kao poslodavac predstavio Garnizon Vojske Srbije koji traži profesionalne vojnike.
Jelena Vasilijević Skokić >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << iz Užica već dvanaest godina čeka na posao u struci građevinskog inženjera. Radila je razne poslove, a na sajam zapošljavanja je došla jer, kako kaže, ne gubi nadu.

"Nikada me nisu pozvali da radim u struci. Radila sam razne poslove, neko vreme i u trgovini. Ovde sam došla da vidim šta se nudi i da li ima nešto novo", kaže Jelena Vasilijević Skokić, Užice.
Posetioci koriste svaku priliku da dođu bar do povremenih poslova.
"Trenutno sam bez posla, nakon više od trideset godina rada. Prihvatam sve, razne privremene poslove. Radio sam i fizičke poslove i kao noćni čuvar i gde god me pozovu", kaže Ljubodrag Ječmenica, Užice.
Poslodavci kažu da nije dovoljna samo diploma već i određene veštine. Najtraženiji su radnici sa srednjom stručnom spremom.
"Uglavnom su nam potrebni vozači, rukovodioci građevinskih mašina, inženjeri. Ima interesovanja, posebno su zainteresovani mladi ljudi", kaže Tatjana Marić, "Tehnogradnja" Kruševac.
U Gornjem Milanovcu predstavilo se 18 poslodavaca. Traže se radnici mašinske i prehrambene struke, i nude poslovi u oblasti osiguranja, obezbeđenja i ekonomije.
"U ispostavi Gornji Milanovac prijavljeno je oko 2.700 nezaposlenih lica, a najviše su to lica sa srednjom i visokom stručnom spremom", kaže Ana Dojčilović, NSZ, Filijala Čačak.
U Srbiji je u prva četiri meseca, prema evidenciji Nacionalne službe zapošljavanja, zaposleno 1,7 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Oko 15 odsto nezaposlenih preko sajmova dolazi do povremenih i stalnih poslova.
Najznačajniji rast beleži se u IT sektoru, zatim u administraciji, računovodstvu, ugostiteljstvu, pravu i dizajnu. Ipak, najtraženije su zanatlije: bravari, zavarivači, monteri, stolari, kuvari, frizeri, automehaničari i vozači.



Pogledaj vesti o: Sajam zapošljavanja

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.