Četiri kandidata  na jedno radno mesto

Izvor: Blic, 06.Nov.2009, 11:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Četiri kandidata na jedno radno mesto

Više od tri hiljade ljudi, juče od 10 do 16 časova, posetilo je prvi Sajam zapošljavanja koji je organizovala Opština Stari grad u saradnji sa gradskom filijalom Nacionalne službe za zapošljavanje u foajeu Dvorane Doma sindikata. Na sajmu je učestvovalo 27 poslodavaca, a ponuđeno je oko 800 radnih mesta. Samo u prvih sat vremena na štand svakog poslodavca ostavljeno je između 50 i 100 radnih biografija.



Veliki broj ljudi došao je i pre 10 časova. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Zbog velike gužve koja se stvorila na ulazu u Dom sindikata, posetiocima je bilo potrebno nekoliko minuta kako bi se „probili" do najbližeg štanda. U ponudi su bili poslovi za ekonomiste, elektro i mašinske inženjere, arhitekte, novinare, dispečere, kuvare, mesare, progamere i druge.

- Završio sam Beogradsku poslovnu školu i tražim posao iz ekonomske struke. Svoj CV ostavio sam na nekoliko štandova. Na žalost nemam radnog iskustva u struci, ali se nadam da će me poslodavci ipak pozvati na razgovor - kaže dvadesettrogodišnji Darko Urošević.

"Mladinska knjiga”, „Beogradski kliničko-bolnički centar", „Euromotors" i „Soko group" samo su neki od poslodavaca koji su imali svoj štand na sajmu.

- Veoma smo zadovoljni odzivom. Za nešto manje od sat vremena prikupili smo više od 100 radnih biografija i već obeležili desetak. U ponudi je pet radnih mesta za medicinske sestre i tri negovateljice - priča Nenad Simić, direktor staračkog doma „Senior plus".

Štand je imao i Gerontološki centar Stari grad.

- Planirano je da se zaposli 20 gerontodomaćica, od toga pet žena koje su bile žrtve nasilja i jedna ili dve žene koje su romske nacionalnosti. Hteli smo prioritet da damo „ranjivim" grupama i ženama koje su veoma zastupljene u broju nezaposlenih - kaže Risto Raco, član Opštinskog veća Opštine Stari grad koji navodi da se na ovoj opštini nalazi oko 3.000 nezaposlenih.

Gužva je bila i ispred štanda Filijale NSZ za grad Beograd.

- Zadovoljni smo odzivom poslodavaca, ali i posetilaca. Ovo je velika šansa da nezaposleni dođu do posla... Osim informacije o uslugama i programima NSZ, posetioci na našem štandu dobijaju i stručne savete kao pomoć u pisanju radne biografije - kaže Tanja Bjelobrk iz NSZ.

Željko Ožegović, član Gradskog veća ističe da su sajmovi zapošljavanja pomogli mnogima da u vreme krize dođu do posla.

- Stopa nezaposlenosti je oko 13 odsto na nivou grada, što je dobar prosek u odnosu na druge opštine u Srbiji. Nama je cilj da ona bude pet ili šest odsto kao i u razvijenim zemljama. Na opštini Stari grad veliki broj firmi ima svoje sedište i to je dobro mesto gde ovi sajmovi treba da se održavaju - kaže Ožegović.

Po završetku sajma održana je tribina o osnivanju Poslovnog kluba Stari grad. Kako je rečeno, Poslovni klub treba da omogući bolju saradnju sa malim i srednjim preduzećima na teritoriji opštine.

Svaki šesti posetilac se zaposli

Sajam zapošljavanja u Domu sindikata je osmi sajam u Beogradu

od početka godine, koji Nacionalna služba za zapošljavanje organizuje zajedno sa nekom od gradskih opština. Do kraja godine trebalo bi da se održe još dva sajma zapošljavanja. Statistika ukazuje da svaki šesti posetilac sajma koji ostavi CV poslodavcu, dobije posao.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.