Najprodavaniji švedski pisac na sajmu

Izvor: S media, 26.Okt.2010, 11:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najprodavaniji švedski pisac na sajmu

Medju 19 švedskih pisaca koji "brane boje " svoje domovine, ovogodišnjeg počasnog gosta Sajma knjiga je i Stiv Sem-Sandberg koji je ove godine najprestižniju švedsku literarni nagradu "Avgust".

Spremno se odazvao molbi Tanjuga da kratko predstavi svoj roman "Ubogi u Lodju" koji mu je doneo nagradu knjižara, a to znači da je knjiga koja je postigla najveću čitanost.

Za godinu dana, u Švedskoj je roman o žiteljima jevrejskog geta u poljskom gradu Lodju, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << od 1940 do 1942. godine prodat u tiražu koji je premašio 120.000 primeraka, što je pravi rekord.

Autorska prava za ovo delo koje je ocenjeno kao senzacija na prošlogodišnjem sajmu knjiga u Frankfurtu već su prodata u 25 zemalja, a još na frankfurtskom sajmu, kada nije bio ovenčan "Avgustom", prodata su u 15 zemalja medju kojima je i Srbija pošto je roman objavila za ovaj sajam "Čarobna knjiga".

Autor je otkrio da će knjiga imati promociju u Londonu u maju 2011. dok će američko izdanje biit pušteno u prodaju u septembru iduće godine.

Ovo je već drugi slučaj, kada reč o objavljivanju švedskih romana, da je "Čarobna knjiga", sa trilogijom " Milenijum" Stiga Lašona bila brža od velikog broja zemalja, uključujući SAD, gde se Lašonovi romani tek sada ne skidaju sa lista bestselera.

Sandberg je na putanje kako se opredelio da napiše epski roman o žiteljima jevrejskog geta u Poljskoj odgovorio da on jeste Švedjanin, ali se oseća stanovnikom i piscem Evrope.

"Sa porodicom stalno živim u Beču, žena mi je polu Čehinja, polu Poljakinja, a sin mi govori i češki, a veoma često posećujemo njenu rodbinu u obema zemljama", rekao je on.

Kao pisac, koga, prema njegovim rečima, zanima kako reaguju ljudi kada se nadju u ekstremnim situacijama kada su fizički i psihički zatvoreni bez mogućnosti ili izgleda da se izbave, on je prepoznao u sudbini žitelja geta u Lodju.

Da bi razumeo Jevreje primorane da se predaju nacistima za deportaciju, koja je značila smrt, decu mladju od 12 godina i starce, proučio je više od 3.000 strana dokumentarnih materijala iz geta, a u realizaciju romana uložio je iskustvo stečeno pisanjem šest prethodnih.

Pošto je prvi susret srpskih čitalaca sa prozom Sandberga tek ovaj, sedmi roman, na pitanje koji mu je od prethodnih bio najuspešniji i lično najdraži, on je naveo "Teresa" koji je romansirana biografija proslavljene nemačke teroristkinje Ulrike Majnhof.

Knjigu je napisao 1996. i jos se traži u Švedsakoj, gde je imala sedam izdanja, a tek ove godine oktupili su je Nemci, što je autori veoma važno, pošto on zastupa tezu da je ona izvršila samoubistvo u zatvoru, dok u Nemčkoj preovladava stav da je bila ubijena.

Sandberg je objasnio da je on i u sudbini Majnhofove prepoznao isti beg iz zatvora po cenu smrti, kao što su Jevreji verovali da spasavaju sopstevene živote žrtvujući decu i starce.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.