Knjiga patrijarha Kirila na Sajmu knjiga

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Okt.2010, 16:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Knjiga patrijarha Kirila na Sajmu knjiga

BEOGRAD -

Knjiga patrijarha moskovskog i cele Rusije Kirila "Sloboda i odgovornost: u potrazi za harmonijom - ljudska prava i dostojanstvo ličnosti", predstavljena je danas na Sajmu knjiga, na štandu Izdavačkog fonda SPC Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke.

Ministar vera Bogoljub Šijaković je, predstavljajući knjigu, rekao da autor pokreće životna pitanja, i da i sam naslov dela patrijarha Kirila mnogo toga govori.

"Neoprezno ulazimo u naviku >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da slobodom nazivamo sve što hoće nečija volja, pri čemu je momenat odgovornosti potisnut", rekao je Šijaković na promociji, kojoj je prisustvovao patrijarh srpski Irinej.

On je naglasio da je stvarni život u odlučivanju i odgovornosti, i da nam je zato potrebna "situaciona etika" u tome.

"Potrebna nam je ona etika koja će u našoj savremenosti i svim komplikovanim situacijama o kojima odlučujemo, držati i ispitati univerzalne i večne norme kojih treba da se pridržavamo", naglasio je ministar vera.

Šijaković je kazao da knjiga svedoči o velikoj senzibilnosti pravoslavne crkve za prava i slobode, dodajući da postoje specifični razlozi u Rusiji i kod nas za tu senzibilnost, naročito ako se ima u vidu stradanje crkve. On je ocenio da knjiga upečatljivo govori i o tome šta je sloboda i šta su ljudska prava.

O delu su govorili i episkop bački Irinej i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.