Bibliotekari: Budućnost knjige u digitalizaciji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Okt.2009, 12:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bibliotekari: Budućnost knjige u digitalizaciji

BEOGRAD - Godišnje susrete bibliotekara na beogradskom Sajmu knjiga juče je obeležila rasprava o čitaocima u novom tehnološkom okruženju, pre svega, u svetlu digitalizacije dokumenata koja je u svetu već uveliko u toku.

Predstavnica Narodne biblioteke Srbije, koja je već digitalizovala više od milion dokumenata, Vesna Injac rekla je da je već sada jasno da su korisnici bibliotečkog fonda svuda u svetu zainteresovani da sve knjige budu digitalizovane i dostupne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << svima putem interneta.

Na tom planu su u svetu najviše uradile Južna Koreja i Kina koje su u potpunosti digitalizovale sve što poseduju.

U Evropi je u tome najdalje otišla Francuska koja je digitalizovala oko 100.000 knjiga, dok su ostali pristupili samo digitalizaciji dokumenata koji predstavljaju nacionalnu kulturnu baštinu.

O digitalizaciji knjiga je, kako je rekla Injac, bilo reči i na zvaničnom sastanku u Briselu kada je ocenjeno da to nisu u stanju da urade javne biblioteke već Gugl sa svojim punktovima u svim zemljama i pokazanom voljom da to uradi.

"Verujem da je budućnost knjige u digitalizaciji i da znanje treba da bude dostupno svim čitaocima. Miris knjige volim, ali knjiga služi da se čita, a ne da se miriše", rekla Injac, podsećajući da nove generacije najviše vremena provode pred računarom.

Direktorka Boblioteke grada Beograda Jasmina Ninkov je rekla da će u svemu tome najteže biti sukobljavanje sa autorima i autorskim pravima izdavačkih kuća koje ih poseduju i da je neophodno da to bude regulisano.

Prema njenom mišljenju, biblioteke bi u tom poslu trebalo da imaju partnera i to ne u državi već u udruženju izdavača, što je već kod nas problematična situacija jer ne postoji jedinstveno esnafsko udruženje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.