Spas za ceo Jablanički okrug - Kinezi preuzimaju JOŠ JEDAN RUDNIK?

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Mar.2019, 15:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spas za ceo Jablanički okrug - Kinezi preuzimaju JOŠ JEDAN RUDNIK?

Topionica "ZiJin Copper Bor" u naredne tri godine podići će proizvodnju bakra na 80.000 tona, što će značiti veliki napredak za Bor, izjavio je danas predsednik Aleksandar Vučić i naveo da kineska kompanija razmatra mogućnost o preuzimanju rudnika Lece kod Medveđe.

- Direktor Lang mi je rekao da im je obaveza da u prve tri godine podignu proizvodnju >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << na 80.000 tona, a topionicu za četiri puta. To znači veliki napredak za Bor, da ne pričamo o tome koliko smo im problema ostavili. Da nisu došli Kinezi, za tri-četiri godine bismo zaključali topionicu - rekao je Vučić novinarima nakon obilaska pogona topionice u Boru i sastanka sa rukovodstvom kompanije.

Vučić je primetio da Srbija zaostaje 20 godina u tehnologiji topljenja bakra, ali da se dolaskom kineskog giganta stvari menjaju na bolje.

Kako je rekao, na sastanku sa predstavnicima kompanije razgovarano je i o preuzimanju rudnika Lece kod Medveđe.

- Uzeli su to u razmatranje, rade studiju izvodljivosti, a ja ću da ih molim za Lece čak i ako nemaju račun da uzmu. Videćemo da li ćemo uspeti, neću da obećavam - kazao je Vučić i naglasio da bi to značilo "spas za Medveđu, Lebane i ceo Jablanički okrug".

- Lopovi i prevaranti su uzeli i opljačkali Lece i delili dobit sa političarima. Ljudi tamo jedva preživljavaju, ako Kinezi uzmu Lece, to će biti druga pesma - naglasio je Vučić.

Predsednik Srbije je naveo da je na sastanku razgovarano i o planovima za rudnik Timok koji će, kako je najavio, biti otvoren najkasnije za tri godine preuzeti rudnik Timok i zaposliti između 500 i 1000 radnika.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.