Rudnik Lece počinje sa radom

Izvor: B92, Tanjug, 02.Apr.2010, 18:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rudnik Lece počinje sa radom

Šabac,Medveđa -- Koncern "Farmakom MB", sa sedištem u Šapcu, najavio je da će 8. aprila zvanično biti otvoren obnovljeni rudnik olovno - cinkane rude "Lece" u Medveđi.

U obnovu tog rudnika do sada je uloženo oko sedam miliona evra i u njemu će, etapno, biti zaposleno 300 rudara. Tokom poslednje dve decenije, otkada se ne kopa ruda u rudniku "Lece", iz tog rudarskog mesta, u kojem su rudu kopali još stari Rimljani, iselilo se oko 3.000 stanovnika, jer je više od 80 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odsto porodica bilo ekonomski zavisno od rudokopa.

Proteklih desetak godina osam rudara je samovoljno , jedino uz pomoć opštine Medveđa na čijoj se teritoriji i nalazil "Leće", održavalo zapušteni rudnik.

Svakog drugog dana su ti rudari silazili u jame i ispumpavali vodu za neredovnu platu od 8000 dinara mesečno i zahvaljujući njima rudnik je preživeo i privatizovan je 2000 godine od strane Koncerna "Farmakom MB".

Krug rudnika je sada potpuno obnovljen. Instalirana je nova rudnička operema, a umesto starih kipera nabavljena je lokomotiva na akumulator za šinski prevoz, a takodje su kupljeni i moderni liftovi .

U pogonu "Flotacija" uvezena je oprema iz inostranstva, umesto ranije dotrajale i zastarele, a obavljena je i rekonstruikcija žičare, izvoznog stroja, drobilice i ostalih vitalnih delova u proizvodnim pogonima rudnika.

Sirova ruda iz rudnika se, inače, preradjuje u olovno-cinkani koncentrat koji je sada veoma tražen na svetskom tržištu obojenih metala.

Stručnjaci procenjuju da se rudno bogatsvo na području rudnika "Lece", ispod planine Rasovače, može koristiti još 120 godina.

Vlasnik šabačkog "Farmakoma" Miroslav Bogićević izjavio je ranije u Medveđi da se iz rudnika Lece neće izvoziti koncentrat, već će sva ruda biti prerađivana u Srbiji.

"Olovo će se, na primer, prerađivati u topionici u Zaječaru, a cink u obojenoj metalurgiji 'Zorka' iz Šapca", rekao je Bogićević, uz napomenu da će iz Srbije izlaziti samo finanlni proizvodi.

Rudnik "Lece" biće, ustvari, sirovinska osnova za ostale pogone "Farmakoma" u Srbiji, naglasio je Bogićević.

On je ukazao i da se na početak rada rudnika čekalo dve godine zbog toga što su se banke "bojale da bi zbog ulaganja u rudnik trpele druge kompanije koncerna".

Planirano je da se u rudniku "Lece" godišnje proizvodi 230.000 tona rude.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.