Izvor: B92, 04.Nov.2008, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Aktiviranje juga Srbije

Viljnus -- Predsednici Poljske i Litvanije smatraju da EU treba da odloži nastavak pregovora s Rusijom o novom partnerstvu dok se sve ruske trupe ne povuku iz Gruzije.

"Ponovaljamo da bi za vreme okupacije gruzijskih teritorija bilo prerano da se nastave razgovori o novom sporazumu o partnerstvu s Rusijom", poručili su Leh Kačinjski i Valdas Adamkus.

Saopštenje Litvanije i Poljske, bliskih saveznica Gruzije, pokazuje, kako se ocenjuje, da su pred Evropskom unijom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << teški razgovori o nastavku dijaloga s Moskvom, zamrznutog nakon avgustovskog sukoba u Gruziji.

U saopštenju su dodali da i dalje treba da važe zaključci sa samita EU odrzanog 1. septembra kojim su zamrznuti pregovori o partnertstvu.

Oni su istakli da pregovore treba obnoviti tek kada se ruske trupe povuku na položaje koje su držale pre početka sukoba 7. avgusta.

Rusija je tada pokrenuila veliku oružanu operaciju protiv gruzijskih snaga koje su pokušale da ponovo zauzmu teritorije separatističke provincije Južne Osetije, gde je Rusija održavala mir.

Francuski ministar spoljnih poslova Bernar Kušner rekao je prošle nedelje da će se u EU razgovarati o nastavku pregovora s Rusijom na samitu EU-Rusija 13. i 14. novembra.
Pogledaj vesti o: Rudnik Lece

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.