Srednjevekovni nadgrobni spomenici iz BiH na listi svetske baštine

Izvor: Blic, 15.Jul.2016, 16:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srednjevekovni nadgrobni spomenici iz BiH na listi svetske baštine

Stećci iz BiH, jedinstven primer srednjevekovnih nadgrobnih spomenika, su posle 7 godina rada na tom projektu, upisani na lstu svetske baštine UNESCO.

Za upis na listu svetske baštine bilo je predloženo 30 nekropola, od toga 22 iz BiH. U Hercegovini je očuvan velik broj nekropola stećaka, među kojima su Radimlja i Boljuni, jedne od najpoznatijih.

Nekropola Radimlja spada u najvrednije spomenike srednjevekovnog perioda BiH, po 3 iz Crne Gore i Srbije, te 2 iz Hrvatske.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Iako jedna od najzaštićenijih, bila je na popisu ugroženih spomenika, kroz nju je provedena regionalna cesta, a zatim je usledila gradnja privrednih objekata, pa i jednog novog spomenika u neposrednoj blizini.

Nekropola se sastoji od ukupno 135 stećka, stavljena je pod zaštitu kao spomenik kulture BiH 1967. godine, a 2002. proglašena je nacionalnim spomenikom.

Ovi kameni spavači spremni su postati i dio svetske baštine.

Dvanaest kilometara dalje nalazi se nekropola Boljuni. Ovde je sačuvano duplo više stećaka, ukupno 273, što je svrstava u jednu od većih nekropola na prostoru bivše Jugoslavije.

Pored svetski poznatih nekropola Radimlja i Boljuni, manje je poznato kako Stolac ima najveći broj zaštićenih kulturno-istorijskih spomenika u BiH. Tako se upisivanjem stećaka na UNESCO listu očekuje i veći broj poseta turista u stolački kraj, koji je izuzetno bogat arheološkim i kulturno-istorijskim nasleđem.

Najviše stećaka u BiH

BiH ima najveći broj stećaka, približno 60.000.

U Hrvatskoj ih je oko 4.400, u Crnoj Gori oko 3.500 i u Srbiji oko 4.100. Naziv nominacije je „Stećci - srednjovjekovni nadgrobni spomenici“.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Stećci uvršteni na spisak svetske baštine UNESCO

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jul.2016, 14:39

Srednjevekovni nadgrobni spomenici stećci uvršteni su na spisak svetske baštine UNESCO-a, objavljeno je na sajtu te organizacije...Kako je objavljeno na sajtu, radi se o stećcima na 30 lokacija, raspoređenih u zapadnoj Srbiji, Bosni i Hercegovini, zapadnoj Crnoj Gori i centralnoj i južnoj Hrvatskoj...Takođe...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.