PUT DUGAČAK OKO 1.000 KILOMETARA Amputirci biciklima na četvrto pokloničko putovanje do Hilandara

Izvor: Blic, 10.Jun.2017, 16:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PUT DUGAČAK OKO 1.000 KILOMETARA Amputirci biciklima na četvrto pokloničko putovanje do Hilandara

Grupa amputiraca iz Istočnog Sarajeva predvođena Srđanom Jeremićem, koji nema levu šaku, i Dejanom Zvizdalom, čije su obe noge amputirane ispod kolena, krenuće na Vidovdan, 28. juna, biciklima na svoje četvrto pokloničko putovanje do manastira Hilandar na Svetoj Gori.

Jeremić, koji je i predsednik Udruženja amputiraca Istočno Sarajevo, rekao je da će ove godine biciklima na put dugačak oko 1.000 kilometara krenuti njih šestorica, dok će četvorica ići automobilima.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
- Plan nam je da na ovo pokloničko putovanje, za nas veoma važno i zahtevno, krenemo na Vidovdan ispred Crkve Svetog Đorđa u Miljevićima. Prema iskustvu sa prethodnih putovanja, do grada Jerisos, odakle se put do Svete Gore nastavlja brodom, potrebno nam je oko osam dana - istakao je Jeremić.

On je rekao da će im se na ovogodišnjem memorijalnom putovanju, na koje idu u slavu poginulih, ali i preživelih boraca Vojske Republike Srpske, priključiti i dvojica invalida iz Foče i Kalinovika.

Prema njegovim rečima, na putu do Hilandara amputirci će proći kroz Srbiju, Bugarsku i Grčku, gde su planirali da posete određena mesta i manastire, ali i da se sastanu sa predstavnicima nekih udruženja.

- U Čačku će nas dočekati i ugostiti Organizacija veterana proteklih ratova na prostoru bivše Jugoslavije, dok će nam u Kruševcu lokalni biciklistički klub obezbediti smeštaj i hranu - rekao je Jeremić.

On je dodao da ove godine na put idu pod pokroviteljstvom jednog srpskog dobrotvora iz Rusije, a da su im podršku, kao i proteklih godina, u skladu sa svojim mogućnostima pružili grad Istočno Sarajevo, te opštine Istočno Novo Sarajevo, Istočna Ilidža i Trnovo.

Jeremiću je amputirana leva šaka nakon što je ranjen kao pripadnik Vojske Republike Srpske, a Zvizdalo je u Trnovu, u ratu, kao dete od osam godina, ostao bez obe noge koje su mu amputirane ispod kolena, ali uz pomoć proteza ima mogućnost da se kreće i vozi bicikl.

Jeremić i Zvizdalo prošle godine su iz Istočnog Sarajeva biciklima otišli na put dugačak 2.860 kilometara do Moskve.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.