Izvor: Blic, 11.Mar.2009, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Incko imenovan za novog specijalnog izaslanika EU u BiH

BANJALUKA - Austrijski diplomata Valentin Incko ipak će biti novi visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, potvrđeno je u Ministarstvu inostranih poslova Austrije.

Diplomatski izvori u Briselu potvrdili su kasnije juče Srni da je austrijski diplomata Valentin Incko formalno imenovan za visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU u BiH. Zvanična odluka i objava imenovanja naslednika Miroslava Lajčaka može se očekivati na sastanku Saveta za primenu mira krajem >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << marta, a tu odluku treba da potvrdi i Savet bezbednosti UN. Austrijski mediji navode da su i SAD dale zeleno svetlo za Inckovo imenovanje.

I ambasador Češke u BiH Jirži Kudela izrazio je očekivanje da bi se proces imenovanja mogao okončati do kraja marta i podsetio da PIK još nije zaključio da su ispunjeni svi uslovi za tranziciju OHR-a u kancelariju specijalnog predstavnika EU. Zbog toga će, kaže, i budući specijalni predstavnik EU i dalje biti i u funkciji visokog predstavnika. Član Bundestaga i državni ministar u ministarstvu inostranih poslova Nemačke Gernot Erler smatra da se o zatvaranju OHR može razgovarati tek na sednici PIK koja će biti održana u junu ove godine.

„Ne postoji šansa da se zatvori OHR dok se ne ispune dva uslova i pet ciljeva koje je odredio PIK. Za sada dalje postupanje u potpunosti zavisi od pitanja državne imovine koje je u ovom trenutku najvažnije”, rekao je Erler agenciji Srna. On je istakao kako su mu predstavnici vlasti BiH saopštili da je pitanje državne imovine moguće rešiti do sredine godine, što znači da tek nakon toga može biti doneta odluka o OHR. Erler je naglasio i da će zatvaranje OHR predstavljati više odgovornosti za vlasti BiH.

Istovremeno, češki ambasador Jirži Kudela izjavio je da „BiH vapi za političarima” koji shvataju da BiH mora što pre biti deo EU.

Radojičić: Poslednji

Predsednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić smatra da u personalnom smislu imenovanje visokog predstavnika u BiH ne igra presudnu ulogu, jer on sprovodi politiku međunarodne zajednice, a ne ličnu. On je istakao da se u BiH ponovo čeka „četvrti, poslednji visoki predstavnik”, te ocenio da najnoviji izveštaj Međunarodne krizne grupe, u kome se konstatuje da se OHR u BiH ne može vratiti u onom kapacitetu u kojem je nekada bio, nije tragičan kakav je ranije znao biti.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

MIP Austrije: Incko budući visoki predstavnik u BiH

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Mar.2009

BEČ - Ministarstvo inostranih poslova Austrije potvrdilo je danas austrijskim medijima da će ambasador te zemlje u Sloveniji Valentin Incko biti novi visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini...EU je Incka kasno sinoć imenovala za specijalnog izaslanika Unije u BiH, a krajem...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Incko imenovan za specijalnog predstavnika EU u BiH

Izvor: EMportal, 11.Mar.2009

Austrijski diplomata Valentin Incko imenovan je za specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini, saznaje AFP iz izvora bliskih austrijskom Ministarstvu spoljnih poslova.

Nastavak na EMportal...

Ličnost Danas: Valentin Incko

Izvor: Danas, 11.Mar.2009

Sjedinjene Američke Države dale su „zeleno svetlo“ da austrijski diplomata Valentin Incko (59) bude imenovan za novog visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini. Incko, koji je trenutno ambasador Austrije u Sloveniji, u BiH će na novoj dužnosti naslediti Miroslava Lajčaka,...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.