BIVŠI BILEĆKI FUNKCIONERI TRAŽE DA IM SE ISPLATI „BELI HLEB“ Aleksić: Nemaju pravo na 25.000 KM

Izvor: Blic, 31.Jan.2018, 15:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BIVŠI BILEĆKI FUNKCIONERI TRAŽE DA IM SE ISPLATI „BELI HLEB“ Aleksić: Nemaju pravo na 25.000 KM

Rukovodstvo opštine Bileće oglušilo se na rešenje Suda u Trebinju koje je naložilo da se bivšem predsedniku Skupštine opštine Bileća Srđanu Roganu isplati „beli hleb“.

Naime, Rogan je ostvario zakonsko pravo na naknadu od 6 meseci nakon što je prošle godine smenjen sa mesta predsednika SO.

Komisija za imenovanja i načelnik opštine Miljan Aleksić to nisu odobrili, pa je pokrenuo upravni spor koji je završen u njegovu korist.

Rogan tvrdi da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je na odluku suda iz opštinske administracije trebalo da dobije odgovor polovinom januara, ali da toga odgovora još nema.

- Obratiću se pismeno načelniku i Komisiji za izbor  i imenovanje. Ukoliko ne dobijem odgovor i slučaj se ne reši do druge polovine februara, kada se očekuje sednica Skupštine opštine, krenuću u novi sudski postupak - najavljuje Rogan. Objašnjava da su on i njegov tadašnji zamenik Dražen Dunđer jedini funkcioneri u Bileći, koji nisu dobili plate u trajanju od 6 meseci nakon prestanka funkcije od kako je na snazi Zakon o radnim odnosima u državnim organima RS.

- Ovim želim da dokažem kršenje zakona u Bileći, gde vladaju dupli aršini. Za stranačke kolege vladajućih važi jedan zakon, a za ostale drugi. To je glavni razlog zašto sam pokrenuo spor - tvrdi Rogan.

Dodaje da smatra da Zakon o radnim odnosima u državnim organima RS treba menjati i ukinuti „beli hleb”, ali dok je na snazi, ne može se različito primenjivati.

Ističe i da odbornici u Skupštini opštine više od godinu dana nisu isplaćeni ni odbornički dodaci.

Predsednik bilećke Skupštine Blažo Vujović (SNSD), nije želeo da komentariše upravni spor protiv opštine Bileća.

- Odgovor će dati pravna služba - poručio je kratko Vujović za „EuroBlic“. Kratko navodi da je Rogan bio mesec dana predsednik lokalnog parlamenta, te da je zatvorio svoju firmu, pa se sa funkcije nema gde vratiti da radi.

Po pitanju isplate „belog hleba“ Roganu, načelnik opštine Miljan Aleksić ima spreman odgovor: „Nema pravo na to“.

Kaže da je bio predsednik Skupštine opštine jednu sednicu i da traži pravo na korišćenje „belog hleba“.

Naime, prošle godine u bilećkoj Skupštini bilo je veoma burno, te su u roku od dva do tri meseca promenja tri predsednika lokalnog parlamenta.

Nakon kratkog mandata Gligora Samardžića iz SDS na tu funkciju krajem januara 2017. godine seo je Srđan Rogan iz PDP, a za njegovog zamenika izabran je Dražen Dunđer iz SRS „Dr Vojislav Šešelj“.

Poslednjeg dana marta funkciju predsednika Skupšine opštine Bileća preuzeo je Blažo Vujović iz SNSD, a njegov zamenik je Branko Aleksić.

U septembru prošle godine odbornici su odlučili da se smanje funkcionerske plate za 40 odsto, a odbornički dodatak za 50 KM.

Pošto je plata predsednika Skupštine opštine do tada bila oko 2.300 KM, a plata potpredsednika oko 2.000 KM, opština Bileća bi za 6 meseci „belog hleba” trebalo da ipslati više od 25.000 KM.

Tužba odbornika zbog dodatka

Odbornici Skupštine opštine Bileća su tužili opštinu za neisplaćivanje odborničkog dodatka u 2016. godini, a tužbu nisu podnela samo četiri odbornika, među kojima je i aktuelni predsednik SO Blažo Vujović.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.